Felix Baumgartner

 

Felix Baumgartner hoppet søndag 14. Oktober fra 39044 meters høyde, og satte med det 3 verdensrekorder. En for høyeste hopp fra en plattform, og en for høyeste fritt fall (med 36 529 meter). Det frie fallet varte i 4 minutter og 20 sekunder. Han tok også rekorden for høyeste hastighet til et menneske. Baumgartner var oppe i hele 1342 km/t. Baumgartner slettet dermed Joseph Kittinger 52 år gamle rekord for høyeste hopp og hastighet.

Som om ikke det skulle være nok, tok han også en uoffisiell verdensrekord for høyeste ballongferd med en person tilstede. Denne ballongferden blir ikke godkjent som en verdensrekord, på begrunning av at han ikke ble med ballongen ned igjen. Felix ble også første mennesket som noensinne har brutt lydmuren, uten å sitte i fly. Det vil si at han faller raskere enn tiden det tar for lyd å bevege seg gjennom lufta

 

Felix Baumgartner i det han kaster seg utfor, fra 39044 meters høyde.

 

Ekstremt mye planlegging har gått med til Felix Baumgartners ferd mot målet på 36 kilometers høyde. Blant annet drakten måtte være spesialtilpasset forholdene. På grunn av den tynne atmosfæren han måtte opp i, ville blodet hans begynt å boble uten drakten han brukte. Hvis drakten hans bare hadde fått en liten rift idet han tredde ut av fartøyet, ville kunne utsatt ham for en mangel på oksygen, og en temperatur ned mot minus 70 grader. Fartøyet han brukte var svært teknologisk, og hang fast i luftballongen som førte ham opp i atmosfæren. Inne i den lille Kapselen var det behagelige 15 grader.  Ferden opp tok 2 timer for å nå den ønskede høyden, og ytterligere tid gikk med på å ta kontrollsjekker for å kontrollere at alle systemene fungerte som de skulle. På et tidspunkt var det noen problemer angående hjelmen, men rundt  åttetiden fikk Felix sitt klarsignal. Klokken 20.10 Hoppet ”fryktløse Felix” fra plattformen, og mot sitt elleville verdensrekordforsøk. Rundt ni minutter senere var Baumgartner trygt nede på bakken, og sank ned i en knestående posisjon som har gått verden over på internett.

Felix Baumgartner jubler sammen med prosjektdirektør Art Thompson

Kilder

http://www.dagbladet.no/2012/10/14/nyheter/felix_baumgartner/fallskjermhopp/utenriks/23873075/

http://www.tu.no/romfart/2012/10/15/felix-baumgartner-brot-lydmuren-i-romdrakt

http://www.tu.no/romfart/2012/10/10/her-er-drakten-som-skal-holde-frykteslose-felix-i-live

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: