Hvor intelligente er egentlig dyr?

De fleste av oss blir overrasket over nye vitenskapelige resultater om dyrs intelligens. Vi har vel alle forstått at dyr kan kommunisere seg i mellom, slik vi mennesker også gjør, men stopper det der? Eller er det mer til dyrs intelligens enn vi tror?

Når Alex døde kun 31 år gammel var hans siste ord til hans nærmeste venn “You be good. See you tomorrow. I love you.” Dette blir sett på som rørende, men når du får vite at Alex var en grå jako, altså en papegøye, da blir det virkelig imponerende.

Psykologen Irene Pepperberg hadde jobbet med Alex i 30 år. Imponerende nok skal papegøyen ha fått er ordforråd på ca.150 ord. Ikke nok med det, i følge en rapport skal papegøyen ha kunnet gjenkjenne femti forskjellige objekter/gjenstander, kunnet telle mengder opp til 6, kunne skille mellom forskjellige farger og former. Dessuten forsto Alex konseptet mellom ”større” og ”mindre”, og ”lik” og ”ulik”. For eksempel kunne enn holde to nøkler av forskjellig farge foran ham og spørre ”What’s different?”, da ville han svart ”colour”. Hadde du spurt hvilken av nøklene som var størst, eller hvilken farge nøklene hadde, ville han også kunne svare på dette. Alex var en spesiell papegøye, ikke bare kunne han kommunisere med andre papegøyer han kunne også svare på spørsmål fra oss mennesker.

Men papegøyen er ikke det eneste dyret som overrasker, alt fra fugler, sjøløver og sjimpanser, til menneskets beste venn hunden, viser seg og kunne mer enn en kanskje skulle tro.

Sjimpansen Ayumu som holder til ved et universitetsområdet i Japan, er en geni-erklært unge. Som femåring utklasset han vitenskapsfolkene som gav ham oppgaver. I dag er Ayumu elleve år, og han takler oppgaver som er umulige for oss mennesker. En av oppgavene Ayumu får er å huske hvor forskjellige tall er plassert. Først vises tallene, før de blir dekket over. Så må Ayumu trykke på de rette tallene i rett rekkefølge. Det utrolige er at Ayumu husker alle tallene og hvor de er plassert på under et halvt sekund. Faktisk greier han å huske og oppfatte alle tallene på 60 millisekund. Det er så fort at testen er umulig for oss mennesker.

Har du lyst på litt underholdning kan jeg anbefale og trykke på linken under, så kan du se klipp fra naturprogrammet der sjimpansen Ayumu og papegøyen Alex er med.

http://www.bbc.co.uk/programmes/p00nzs13

Kilder: http://www.bbc.com/future/story/20121016-is-language-unique-to-humans og http://www.bbc.co.uk/programmes/p00nzs13

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: