Presidentvalget!

Presidentvalget!

 

 

Presidentvalget 2012 i USA er nummer 57 i rekken og skal holdes allerede om et par uker.

Barack Obama stiller som demokratenes kandidat, mens Mitt Romney stiller som republikanerne sin kandidat. Presidenten velges ikke direkte av folket, men hver stat har et bestemt antall valgmenn avhengig av folketall. Når velgerne stemmer president og visepresident stemmer de egentlig på et bestemt antall valgmenn som er pekt ut. Folket i hver delstat stemmer på sin presidentkandidat, og kandidaten med flest stemmer får alle delstatens valgmenn. Det er valgmennene som avgjør hvem som blir president. Alt i alt er det 538 valgmenn, og første mann som kaprer 270 har vunnet valget.

 

 

I USA er det valg hvert fjerde år, og Barack Obama har allerede hatt sin første fireårs periode som president. Barack Obama har så langt møtt stor motstand i valget av Mitt Romney og valgkampen vil i stor grad handle om økonomi. For å bli nominert til å stille som president må hvert parti ha konvensjon, eller landsmøter der de utpeker hvem de skal utpeke som kandidat for partiet. Etter disse landsmøtene er den største spenningen knyttet til de store debattene og TV-duellene mellom de to store kandidatene.

Mitt Romney og Barack Obama fra den første valgkampen i oktober 2012.

 

Den første valgdebatten i oktober var spent og det var tydelige forventninger til de to presidentkandidatene. Etter et par intense timer tok debatten slutt og den første av de tre var over. Målingene dagen etter viste bare en ting: Mitt Romney tok en sterk seier og fikk en god oppslutning.

 

TV-debatter for presidentkandidatene: 3.,  16. og 22. oktober, 2012. For visepresidentkandidatene: 11. oktober, 2012.         På lik linje med presidentvalget avholdes valg til Kongressen, på guvernører og andre verv på delstatsnivå.

Valget holdes tirsdag den 6.november der en av de to kandidatene velges som president for perioden 2013-2017

 

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Presidentvalget_i_USA_2012

http://snl.no/Presidentvalget_i_USA_2012

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/presidentvalg-2012/

http://www.amerikanskpolitikk.no/emne/presidentvalget-i-2012/

 

Advertisements

One thought on “Presidentvalget!

  1. arild96 says:

    Meget god artikkel unge hr Vestre, du forklarer godt litt generelt om valget i USA, og info for de som vil følge med. Bra!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: