Abort – ikke et prevensjonsmiddel

I Norge utføres det rundt 15 000 aborter hvert år. Det er 15 000 menneskeliv. Mange mener at det å ta abort ikke er det samme som å drepe, men man fjerner jo en celle som skulle bli noe mer. Den skulle bli et barn. Et menneske med rettigheter og plikter. En person med utseende og personlighet. Det høye tallet får oss til å lure på om noen tenker på abort som et prevensjonsmiddel, noe det ikke er.

 

Abort vil si at et svangerskap blir avbrutt. Det finnes to typer abort, spontanabort og provosert abort. Når en abort er spontan vil det si at selve aborten skjer spontant, altså at det ikke er planlagt. Dette kan skje på forskjellige måter. Det kan skje ved at at kroppen til moren støter barnet ifra seg, på grunn av at mor eller barn har en sykdom eller at morens kropp ikke kan holde på barnet. En annen grunn er at moren faller og slår seg kraftig i magen slik at barnet dør.

 

Den andre typen abort, provosert abort, er at moren utløser avbrudd i svangerskapet. Dette inngrepet kan skje ved å ta en pille, altså kjemisk, eller det kan være et teknisk inngrep på sykehuset. Det finnes en lov som sier at du ikke kan ta provosert abort etter uke 12, for da har fosteret allerede utviklet seg så mye at det kan kalles liv. Da er fosteret ca. ni centimeter langt og veier rundt 20 gram. Det har armer, hode og ben. Hjertet er også utviklet og slår slik at blodet strømmer gjennom alle kroppsdelene. Fosteret kan til og med svelge, krølle tærne og suge på fingrene. Selv om det er en lov som sier dette, kan man søke om å ta abort til og med uke 18, om du har en god grunn. Et eksempel kan være at man ble gravid pga. voldtekt og ikke ønsker å bære frem barnet.

 Dette er et foster i 12. uke.

 

 Dette er et foster i 12.uke

Vi mener at å utføre en abort er noe som ikke burde vært lovlig. Når egget blir befruktet, blir dette til et menneskeliv. En bitteliten baby. Er det rett å ødelegge det ved å ta det ut før det har vokst seg ferdig? Det mener ikke vi. Vi mener at om noen blir gravide, og ønsker å ta abort, bør de tenke seg om. De kan for eksempel vurdere å bære frem barnet, og deretter adoptere det bort til noen de mener egner seg bedre til å passe på det.

 

Mange sier at det ikke blir et menneske før det har gått tre-fire måneder, og det kan være sant det. Men det er en celle, og vi har lært at alle celler på jorda er liv. Denne cellen er i hvert fall et potensielt menneskeliv. Den skal bli noe, og hvis man da ødelegger cellen før den får bli et menneske, da dreper man en potensielt menneskeliv.

 

Mange kvinner som aborterer, får psykiske problemer etterpå. De tenker kanskje tanker som at barnet hadde hatt bursdag på denne tiden eller at nå hadde barnet begynt på skolen. Mange av kvinnene får også problemer med å få barn senere. De kan få psykiske problemer etter en abort som gjør at de ikke vil bli gravide igjen, og de kan bli sterile av å abortere.

 

I tilfeller vi mener abort kan vurderes, er i forbindelse med voldtekt. Om en kvinne/jente blir gravid etter en voldtekt, kan abort være greit som et alternativ. Men om abort ikke er aktuelt, kan det være en god idé og bære frem barnet, og så adoptere det bort. Dette kan likevel være vanskelig å gjøre, og de fleste som blir gravide etter voldtekt velger å ta abort. Dette mener vi er greit.

 

Det å ta abort er opp til hver enkelt, og vi tror at avgjørelsen blir vanskeligere å ta om man er midt i situasjonen. Vi tror at vi aldri kunne hatt samvittighet til å ta abort, fordi man dreper faktisk en bitteliten baby. Abort er ikke greit å bruke som et prevensjonsmiddel, og om man ikke ønsker å bli gravid, bør man være forsiktig.

 

Kilder:

–      Under samme himmel 10, J.W Cappelens forlag AS, Oslo 2003

–      http://www.lovdata.no/all/hl-19750613-050.html

 

Bilde:

–        http://3.bp.blogspot.com/-xMb_E8zs8nU/T1C9Gpd4weI/AAAAAAAAB2c/fK1J9mShk1g/s1600/foster+uke+12.jpg

 

Hethorsen og Lillleida

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: