Arbeider til de besvimer

Etter at en TV-kanal avslørte at arbeiderne som lager klærne til H&M kun får betalt 2-3 kroner i timen, ber to av Norges største motebloggere folk slutte å handle på H&M

I Kambodsja får folk en lønn som ikke fungerer å leve på. I det svenske dokumentarprogrammet “kall fakta” på TV4 blir dette avslørt. Lønningene ligger på 2-3 kr i timen og rundt 450 kroner i måneden. Med denne lønnen må de jobbe rundt 70 timer I uken for å klare å sørge familien og seg selv. En nordmann jobber I gjennomsnitt bare 37,5 timer i uken, som er hele 32,5 timer mindre.

Bloggere som for eksempel Elise Gabrielsen, som står bak bloggen «Livingdoll» og Ulrikke Lund, bak bloggen <<Ulrikkelund.com>>, er noen av verdens største motebloggere i Norge og syntes dette er uakseptabelt.

-”Folk bør boikotte H&M. Jeg kommer i hvert fall ikke til å shoppe der igjen før de sørger for at de som lager klærne får skikkelig lønn til å leve av. Det er ikke sånn som dette det skal være”, sier blogger Ulrikke Lund til minmote.no.

Elise er enig i dette og mener det samme som Ulrikke. Elise har sagt til minmote.no at det at en så stor kjede aksepterer at folk behandles på denne måten, er utrolig skuffende og forferdelig å høre.

-”Jeg blir lei meg. H&M er et stort selskap som samarbeider med de største designerne i verden. De burde vite mye bedre enn dette sier hun videre til minmote.no”.

H&Ms sjefsdirektør Karl-Johan Persson reagerer sterkt på de lave lønningene.

-”Vi krever at myndighetene i Bangladesh øker minstelønna og vurderer en årlig gjennomgang av lønnsnivået”, sier Persson til minmote.no

En jobb du kan leve på?

Lavt kaloriinntak og overtid førte til at mange arbeidere i Kombodsja besvimte da de var på jobb. Dette er helt i strid med menneskerettighetene og det er H&Ms ansvar å sikre en levelig lønn i leverandørkjeden. Det sies at de i Kombodsja er nødt til å ta opp lån får å klare å overleve. Så mange som 250 arbeidere skal ha besvimt i løpet av to dager, ifølge programmet “kall fakta”. Selskapene I Kombodsja er flinke til å ikke fortelle sannheten når de snakker om arbeid og lønn. Dette er jo noe som skjer langt unna fra hvor vi bor og hvis ingen forteller/ kommer ut med disse historiene så får ingen vite hvordan det egentlig er.

Kilder:

http://minmote.no/index.php/2012/10/motebloggere-vil-boikotte-hm-etter-nye-avsløringer/

http://minmote.no/index.php/2012/09/hm-ber-om-økt-lønn-til-arbeidere-i-bangladesh/

http://www.aftenposten.no/okonomi/utland/HM-ber-om-okt-lonn-til-arbeidere-i-Bangladesh-6984832.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: