Puma nødlander i Nordsjøen

“EC225 Superpuma er et helikopter som nå er blitt satt på bakken pga. systemfeil. Dette skaper store forsinkelser og rammer de aller fleste ansatte i Nordsjøen. Superpuma hadde sin 2. nødlanding i år, som var forrige mandag.”

Superpuma har hatt til sammen 4 nødlandinger. To av dem var i år, en nødlanding i mai og en i oktober. Nå er dette endelig blitt tatt på alvor og absolutt alle EC225 superpumaene, med samme design og potensial, er satt på bakken.

Pilotene får en alarm om at smøresystemet for hovedgirboksen(det som får propellen på toppen av helikopteret til å rotere, rotoren) ikke fungerer. De må da aktivere noe som kalles Emlube(emergency lubesystem), på norsk- nødsmøresystem. Nødsmøresystemet inneholder smøreolje til å fly i 30 minutter, nok til å fly til en annen oljeplattform eller til land.

Her starter problemene. Pilotene får straks, etter bare 2 minutter, et nytt varsel. Det forteller at Emluben svikter. Da har pilotene ikke annet valg enn å nødlande umiddelbart selv om de skulle befinne seg over havet. Når giret svikter og ikke får smøreolje vil helikopteret begynne å vibrere så mye at det til slutt vil styrte.

Havariinspektørene undersøker helikoptrene og det viser seg at den første alarmen er korrekt. Smøreolja til hovedgirboksen er borte(ca.25liter). Den andre alarmen om nødsmøresystemet (Emluben) ikke fungerer er feil, dette smøresystemet virker helt som det skal.

Helikoptrene  er fortsatt ute av drift fremover i ubestemt tid, de ansatte i Nordsjøen må da benytte seg av de gamle helikoptrene som: Superpuma L1 og L2. Dette skaper store forsinkelser pga. mangel på helikoptre.

 

 

 

bildet er hentet fra Teknisk Ukeblad (kilde nedenfor) Foto: CHC Helikopter Service

Kilder:
http://www.tu.no/motor/2012/10/25/derfor-havarerte-super-pumaen
– Tommy Hartvigsen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: