Tidlig ultralyd ?

Det går nå en debatt om en eventuell innføring av ultralydundersøkelse etter bare 12 uker i Norge. Alle gravide kvinner under 38 år får i dag et tilbud om en ultralydundersøkelse etter 18 uker. Dette takker 98-99 % ja til.

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk venstreparti mener at folk bør få tilbud om ultralyd etter 12 uker. Forskning viser at tidlig ultralyd kan redde liv, da alvorlige misdannelser/sykdommer oppdages tidlig og i flere tilfeller kan disse behandles. Partiene mener at å oppdage alvorlige misdannelser på et tidspunkt hvor kvinner fremdeles kan abortere fosteret  er en fordel for kvinnen som da slipper å gå igjennom fødselen. De mener at en tidlig ultralyd kan gi kvinnen trygghet og ro i svangerskapet.

Kristelig folkeparti, Høyre og Senterpartiet er i mot tidlig ultralyd. De er redde for at da vil færre med Downs syndrom bli født. De er også redde for at det skal bli tatt abort på friske barn. Ca. 5% av de som testes får høre at barnet sannsynligvis har Downs syndrom, uten å faktisk ha det.  Krf- politikeren Laila Dåvøy sier at de ønsker å markere synet sitt på menneskeverd og at alle har rett til liv.

Marte Wexelsen Goksøyr er en 29 år gammel jente med Downs syndrom. I 2007 intervjuet hun Jens Stoltenberg, og han lovet da å gå imot tidlig ultralyd, som kan føre til at fostre med Downs syndrom blir fjernet. Det løftet har han ikke holdt. Ap sier nå er for tidlig ultralyd. Dette har Goksøyr konfrontert ham med kuvending. Hun prøver å vise at Downs syndrom ikke er en ”fryktelig sykdom”, men et ekstra kromosom hos mennesker som kan få til ”ganske mye”. Goksøyr gir seg aldri, selv om hun har møt mange lukkende dører. Bildet nedenfor er av Marte Wexelsen Goksøyr  i midten.

Ultralyden kan vise for eksempel TTTS ( tvilling til tvilling transfusjon syndrom). Det er at den ene tvillingen får nesten all næringen, mens den andre tvillingen får nesten ingenting. Den kan også si noe om sannsynligheten for at fosteret har Downs syndrom, men du kan ikke sjekke det helt sikkert.

I Danmark får alle gravide kvinner tilbud om ultralyd i uke 12. I 2008 ble det eksempelvis kun født 21 med Downs syndrom. I gjennomsnitt blir det redusert med 13 % årlig. Hvis utviklingen fortsetter, vil den siste danske med Downs syndrom bli født omkring år 2030. SV politiker Tom Skauge frykter at dette skal skje med Norge. Skauge har selv et barn med Downs syndrom og liker dårlig at SV er for ideen.

Jeg er i mot tidlig ultralyd. Skal samfunnet bare bestå av ”perfekte” personer, skal de fostrene med kromosom ”feil” eller med avvik, for eksempel arvelige sykdommer bli sortert vekk? Det mener ikke jeg. Det som gjør et samfunn bra er at alle kan få være seg selv. Du trenger ikke å være perfekt. Jeg mener at alle har rett til et liv. Alle er født forskjellige og det skal vi respektere. Jeg har selv en bror med Downs syndrom, så jeg vet at det kan være vanskelig til tider, men jeg vet at alle mennesker er verdt like mye.

Kilder :

–       http://www.babyverden.no/Nyheter/tidlig-ultralyd/

–       http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10065202

–       http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Hun-som-bare-vil-leve-6770712.html

–       http://www.uloba.no/politikk/Documents/Selvsagt0112-Nett1.pdf

–       Bladet: samfunn for alle (nr. 2 – 2012)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: