Er den nye teknologien et problem eller et hjelpemiddel?

Teknologien har forandret seg mye med årene. Det er for eksempel store forskjeller på hvordan folk utfører arbeid i dag i forhold til 100 år tilbake. Da pløyde de jorder med hester som drog plogen, og de måtte bruke egne krefter for å utføre en del arbeid på en gård. Nå har vi fått maskiner som gjør hele jobben for oss. Hvilke følger får dette for oss mennesker? Har vi blitt latere enn de som levde for 100 år siden? Hva har den nye teknologien gjort med oss menneskene, med naturen og med verden? Åpner den muligheter, eller ødelegger den andre?

 

I disse dager sendes det et TV-program som heter «Farmen». En gruppe mennesker, både unge og gamle, har lagt det moderne byliv med mobiltelefonen, sminken og jobben i motebransjen på hylla, og reist til en 100 år gammel gård. Der må de arbeide slik de arbeidet for 100 år siden for å få penger til å kjøpe mat og andre nødvendige ting. Det er veldig tydelig at tidene har forandret seg. Det er mye de ikke får til, fordi de har vokst opp med maskiner som gjør jobben for dem. Dette er fordi tidene har forandret seg, og nettopp fordi teknologien har forandret seg. Dette kan få både positive og negative følger for oss mennesker og verdenen vi bor i.

 

Det er tydelig at mye arbeid er enklere å utføre nå enn før. Dette gjelder for eksempel løfting, graving, matlaging og oppvask. Før måtte man bruke egne krefter til tungt arbeid, og det var krevende. I dag har vi løftekraner som løfter for oss, gravemaskiner som graver for oss, alle slags miksmastere og kjøkkenmaskiner som lager maten fortere enn noen sinne, og oppvaskmaskiner og vaskemaskiner som vasker tallerkener og klær for oss. Ting tar derfor mindre tid i dag, vi kan gjøre flere ting samtidig og vi trenger ikke bruke egne krefter på tungt arbeid.

 

Likevel kan dette også være negativt. Jeg tror at mange, spesielt de som er litt eldre, ikke skjønner seg på den nye teknologien. De er vant til å bruke egne krefter, og det er mange som ikke er villige til å lære noe nytt fordi de mener at den gamle teknologien fungerer best. Derfor benytter mange seg av den gamle teknologien fortsatt, men det er uvisst hvor lenge det lille av den som er igjen, vil være her.

 

En annen ting som er negativt med den nye teknologien, er at folk kanskje har blitt en del latere og mindre fysisk aktive enn før. Fordi vi nå har fått maskiner som gjør mange jobber for oss, er det tenkelig at vi sitter mer i ro i dag enn før. Før fikk de den treningen vi mennesker trenger ved å arbeide, mens i dag må vi kanskje passe mer på å trene utenom jobb fordi vi har fått maskiner som gjør det fysiske arbeidet for oss.

 

Ting er ikke lenger så tidkrevende som før. Et eksempel er kommunikasjon. Om vi skal ha kontakt med noen i dag, kan vi sende en mail eller en SMS som når fram på få sekunder, vi kan ringe til den andre siden av jorden ved et tastetrykk og vi kan ”chatte” med hverandre på Internett. Før måtte man sende brev for å få kontakt med andre mennesker som bodde langt borte. Dette tok lang tid, kanskje flere uker eller måneder.

 

Det tok også lang tid å reise for mange år siden. Om man skulle besøke noen, tok det flere døgn å komme frem. I dag kan du komme deg til andre siden av jordkloden på et døgn. Dette er fordi nye transportmidler har blitt tatt i bruk. Biler, busser, fly, tog, trikker og båter som har blitt forbedret, gjør at du kommer deg dit du skal på en brøkdel av tiden man brukte for 100 år siden.

 

Nye transportmidler bærer også med seg noen ulemper. Forurensing er et stort problem. Transportmidlene og maskinene trenger drivstoff for å kunne frakte oss dit vi skal og utføre det arbeidet de skal, og dette er både kostbart og skadelig for naturen vår. I følge nyhetene er det snakk om global oppvarming rundt i verden, og det er ikke bra. Isen vil smelte, og vi vil miste mange viktige ressurser. Dessuten stiger prisene på drivstoff stadig, og det har blitt svært kostbart. Jeg har til og med hørt om folk som må selge bilen og begynne å bruke kollektivtransport, dette fordi de ikke har nok penger til å betale veiavgift og bompenger i tillegg til drivstoff. Det blir for dyrt, og mange gir derfor opp.

 

Mange har blitt arbeidsløse som følge av den nye teknologien. Det er fordi arbeidsplasser forsvinner fordi maskinene tar over. Et eksempel på dette kan være Haugesunds Avis sitt trykkeri. Det har forbedret seg ved hjelp av ny teknologi, og behovet for arbeidsfolk har gått ned. Før var det egne folk som trykket papiravisene, disse ble kalt typografer. Typografene har vært uheldige og blitt erstattet av maskiner som trykker papiravisene. Det er også tenkelig at flere og flere velger å bytte ut den tradisjonelle papiravisen med aviser på Internett. Dette er også som følge av den nye teknologien, og en grunn til at mange har mistet jobben sin.

 

Internett kan brukes til utrolig mye. Som jeg nevnte, kan man sende beskjeder ved hjelp av Internett på noen få sekunder. Man kan også bruke Internett til å lese aviser, sjekke nyheter, se TV-programmer og spille. Disse mulighetene er åpnet på grunn av den nye teknologien, men det bærer med seg noen ulemper, det også. Eksempler på ulemper som Internett fører med seg er spillavhengighet og nettmobbing.

 

Den nye teknologien har altså åpnet mange muligheter og vært til stor nytte for oss mennesker, men mange av disse mulighetene har fått negative følger. Transportmidlene frakter oss dit vi skal på kortere tid enn før, men de skader naturen og gjør jordas fremtid usikker. Maskinene gjør arbeidet lettere, men de forurenser, og i tillegg blir vi latere av å la maskinene gjøre arbeidet. Internett gir oss mulighet til å få kontakt med andre på en rask måte, men det har blitt så stort at mobbing og spillavhengighet har blitt en negativ del av det. Den nye teknologien har også ført til at mange mennesker plutselig har stått uten arbeid.

 

For å konkludere kan vi si at den nye teknologien har hjulpet oss mye, men den har også skapt noen problemer for oss. Jeg mener selv at den nye teknologien er en nødvendighet for at vi skal ha mest mulig muligheter i samfunnet vårt, men at vi må være fornuftige og bruke med måte. Vi må tenke mer på miljøet vårt og naturen vi selv bor i, og vi må huske at oldebarna våre også skal få oppleve den på samme måte som vi gjør.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: