Burde vi få velge selv når vi vil dø?

ImageImage

 

 

Aktiv dødshjelp er ulovlig i Norge. Men er det riktig å insistere på at mennesker skal leve, når de er døende og selv ønsker å slippe?

Dersom man er gammel og veldig syk, og bare gjennomgår stadig smerte, synes jeg det burde vært lov å bestemme selv dersom man ikke vil leve mer. Når én likevel vet at én snart skal dø, burde man få slippe all smerten som kommer først, og bare få for eksempel en dødspille slik at man kan avslutte livet på en verdig måte. Det tenker i hvert fall <<Olav>> (ønsker å være anonym). Olav fikk diagnosen bukspyttkjertelkreft i juni, og legen ga ham mellom tre og seks måneder igjen å leve. Nå har han gått ned over tjue kilo, og smertene og kraftløsheten gjør at han nesten ikke orker noe lenger, og han vet at alt bare vil bli mye verre. Er det rettferdig at han skal måtte gjennomgå slik lidelse, når han selv ønsker å dø?

”- Det hadde vært fint å kunne avslutte det hele i en solvegg med en røyk og ei god flaske vin. Ta en sovepille når vinen begynner å virke, og så, når trøttheten kommer sigende, svelge den dødelige pillen som gjør slutt på alt. Slutt på dette jævla livet.” sier Olav.

Sigrid Hannisdahl (95) mener det er en menneskerett å avgjøre når man skal dø når man har levd et langt liv og har uutholdelige smerter, og at legene bør gi sine pasienter en verdig avslutning dersom de ønsker det selv.

På den andre siden er det forståelig at leger ikke vil ha ansvaret for å ”ta andres liv”. Noen mener jo at mennesket skal dø av naturlige årsaker, og at noe annet ikke ville vært rett. Dersom aktiv dødshjelp hadde blitt tillatt i Norge, hadde det jo ikke bare vært gamle og syke mennesker som ville ha benyttet seg av det, men muligens også deprimerte mennesker som ikke lenger ønsker å leve. Det å ta en dødspille er jo tross alt mye lettere enn å ta selvmord på en annen måte. Men dette er jo ikke rett, for i slike tilfeller skal man få hjelp til å leve, ikke til å dø.

Jeg er for aktiv dødshjelp hvis det blir vedtatt under meget kontrollerte forhold. Med dette mener jeg at først når en persons diagnose ikke har noen framtid og sykdommen er kommet så langt at det ikke lenger er noe leger/medisiner kan gjøre for pasienten, så bør en selv få ta avgjørelsen om man vil avslutte livet eller ikke. 

Image

http://www.menneskeverd.no

http://www.dagbladet.no/2012/10/26/magasinet/aktiv_dodshjelp/eutanasi/sykdommer/leger/24057786/

www.google.no

http://www.dagbladet.no/2012/10/26/magasinet/aktiv_dodshjelp/eutanasi/sykdommer/leger/24057786/

Advertisements
Tagged , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: