Hvor lenge kan du ha pause mellom treningsøktene?

Å komme i god form krever mye arbeid og disiplin. Har man først klart det er det lett å tenke at man nå kan slappe litt mer av. Det er her de fleste gjør en feil. Det er viktig å huske at du ikke er i mål før du klarer å opprettholde vanene.

– Slutter man å trene, går det dessverre nedover med formen mye fortere enn man skulle ønske, sier personlig trener ved Mykjemeir Ronny Døhli.

Dette kommer selvfølgelig an på hvor veltrent du er. En person som er topptrent kan gå lenger enn en person som er litt mindre trent, før man merker at formen synker. Grunnlaget som blir lagt i både sentrale og perifere faktorer – altså hjertet, lunger og blodtilførsel i musklene – er avgjørende for hvor raskt formen synker, sier personlig trener og muskelfysiolog Helene Høimyr. Dersom du slutter å trene ganske raskt etter at du har startet, må du dessverre starte helt på nytt igjen om du starter igjen.

Mange har en veldig travel hverdag og sliter derfor med å få presset inn litt tid til trening, og velger dermed å gi opp fordi de likevel føler at de ikke kommer noe vei med det lille de får gjort. Trøsten er, sier muskelfysiologi Helen Høimyr, at selv om du trener kun en dag i uken vil du til sist merke resultater, og en gang er bedre enn ingenting. All trening er bedre enn ingenting, men dersom du ønsker å unngå forfall og å holde formen over tid kreves der minst et par økter i uken. I starten av opptreningen vil man kunne se økt styrke og kondis med en økt i uken, men etter hvert trenger kroppen altså mer utfordring og større treningsmengde.

– Når det gjelder musklenes styrke er det gjort forsøk på dyr, som viser at cellekjernene i muskelfibrene sannsynligvis ikke mistes etter en periode uten trening. Det kan bety at dersom man har vært sterk, kan man lettere trene seg opp igjen, sier Høimyr.

Konklusjon er altså at jo bedre trent man er fra før av, jo lengre kan pausen være, selv om det er anbefalt å trene jevnt og trutt. Om man nettopp har begynt å trene anbefales det ikke å ta en pause, da man da må starte helt på nytt igjen. Husk også at litt trening, er bedre enn ingenting!

Bildet fra www.thinkstockphotos.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: