I Taiwan fisker de reker fra basseng

Fiskeindustrien i Taiwan er en av verdens største. Historisk sett har landet alltid vært knyttet til sjømat.  Fisking har i Taiwan vært en stor del av kulturen, men siden mange har flyttet til byene, og nå jobber i butikk eller på kontor, har de ikke samme mulighet til dette som før. Fiskingen har nå blitt flyttet inn på land. Istedenfor å dra ut til sjøs med båt som de gjorde før i tiden, har mange Taiwanske byer nå egne restauranter med innendørs reke-basseng. Der kan en fange og tilberede sine egne reker uten å dra til sjøs.

Det høres kanskje litt rart ut, men disse restaurantene er blitt utrolig populære. Det er til og med opprettet egne internettsider der en kan lære forskjellige rekefiske-teknikker. Sidene tilbyr også såkalte ”shrimp dates”, der en kan gå sammen med andre interesserte reke-fiskere og fiske sammen. Via disse nettsidene arrangeres det også konkurranser. En av disse nettsidene har listet over 70 restauranter med rekebasseng i øyas hovedstad Taipei. Dette er en økning på ca. 40% i løpet av 3 år.

Restauranter med reke-basseng er ikke bare en populær plass for stevnemøter.  Også familier, venner, og ikke minst kontorarbeidere som kommer for å slappe av etter en lang uke, besøker gjerne disse stedene.

Eierne av restaurantene kaster med jevne mellomrom et ukjent antall levende reker i bassengene. Poenget er at de besøkende, for mellom 6 og10 dollar timen, skal fiske så mange reker de klarer og deretter tilberede dem. Når kunden har betalt får han eller hun utdelt en fiskestang og agn som de skal lokke rekene med. Men de som virkelig går inn for dette, har som regel med seg egen fiskestang og agn.

Bassenget er ganske dypt, og erfarne rekefiskere anbefaler å måle hvor langt det er til bunnen av bassenget. På den måten vet de hvor mye line de trenger. En vet aldri hvor mange reker som er i bassenget.  De mest dedikerte kjenner til at rekene ofte holder seg godt samlet nede på bunnen. Derfor kan det være nyttig å vite hvor dypt bassenget er.

Som en del av opplevelsen tilbyr restaurantene en plass der en kan tilberede og grille rekene. Blant annet er det lagt frem salt og krydder, soyasaus, og wasabi, som er en sterk saus. Det er populært å nyte noen flasker øl mens en fisker.

Flere av restaurantene er åpne 24 timer i døgnet. Rett og slett fordi det er stor pågang, selv på kveldene. Å spise og fiske sammen slik er sosialt. Mens en kaster snøret blir en lett kjent med andre. Det er ikke uvanlig å tilbringe flere timer på en slik rekefiske-restaurant. Men selv om det kanskje ikke høres så vanskelig ut, er det flere som på 1 time kun får en eller svært få reker. Heldigvis har alle restaurantene en egen meny med mange forskjellig retter, så har du dårlig fiskelykke trenger du likevel ikke gå sulten hjem.

Rekefiske passer like godt for gamle som for unge. Når fangsten er vel i havn, samles man gjerne rundt bassenget for å nyte sitt selvfangede måltid.

Kilder:

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20181132

http://articles.latimes.com/2012/oct/01/world/la-fg-taiwan-shrimp-20121001

http://lovetravelingtaiwan.blogspot.no/2012/06/unique-activity-shrimp-fishing.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: