Facebook et verdensfenomen

Facebook er et nettsamfunn hvor venner og bekjente kan finne hverandre igjen. Nettsiden var opprinnelig et nettverk for universitetsstudenter i USA, det skulle gjøre det lettere for studenter å holde kontakten med hverandre. Men siden har gjennom de siste årene spredt seg til andre bruksområder, venner, skoler og geografiske områder og har utviklet seg til å bli et verdensomspennende fenomen med over 7 milliarder brukere. Men hva er det som gjør Facebook så utrolig populært, og hvilke ulemper og fordeler har det?

 

Facebook er rett og slett MSN med utvidede muligheter. I tillegg til vennelister og ”vegger”, har man også tilgang til mange andre funksjoner. Man kan laste opp bilder, filmer og lydklipp og man kan ved hjelp av tilleggsprogrammer gjøre utallige rare ting med vennene sine. For mange er antall venner et mål på hvor populær du er i det “virkelige” liv. “Normale” vennetall ligger på rundt 100-200, men det er ikke uvanlig å se profiler med 500 venner eller mer. Dette skaper dessverre sosial stigma for noen, fordi de med 80 venner ønsker å få antallet over 100.

For unge mennesker er det vanskelig å forstille seg en verden uten Facebook. I aldersgruppen under 30 år  har så godt som alle en Facebook profil. Facebook har for veldig mange erstattet e-post og nettforum som metoden å holde kontakt med familie, venner og kjente. Smarttelefoner med ”apper” og Internett overalt har økt bruken av Facebook. Nå kan du sjekke Facebook uansett hvor du er. Og en tredjedel av befolkningen bruker Facebook på mobil  hver eneste dag. Å sjekke Facebook mens du spiser, venter på bussen, i klasserommet eller jobben har blitt populært. Og du får dine venners daglige statuser inn på den lille skjermen uansett hvor du er.

På Facebook finnes det grupper som oppfordrer 12- og 13-åringer til å legge ut bilder av seg selv til avstemning med enten en ”liker” eller en kommentar. Den som får flest stemmer får pynte gruppen med sitt bilde. Til tross for at aldersgrensen på Facebook er 13 år, har hvert  10 ende barn mellom ni og tolv år i dag en profil på nettsiden. Dette viser rapporten ”Social Networking, Age and Privacy”. Meningene om Facebook er derfor sterke, fra ”helt avhengig” til noe en ikke bryr deg om.

Facebook kan være et flott kommunikasjonsmiddel for personer som ønsker kommunisere med hverandre. For eksempel så finnes det grupper på Facebook for folk med Downs Syndrom, Aspergers Syndrom eller for folk som er homoseksuelle. Der kan de få råd av andre om hvordan de skal forholde seg til situasjoner som de ikke tør å delta i eller hvordan de skal takle mobbing. På mange måter får disse personene, som til vanlig kanskje ikke har det så bra, en følelse av nyttighet og verdighet i hverdagen. Facebook kan være en blanding av både godt og vondt. Om man ønsker å treffe gamle kjente, er Facebook svært hjelpsomt. Samtidig må vi være oppmerksomme på at Facebook kan også bringe mange uventede problemer,  problemer som man ikke blir kvitt så lett.

 

Kilder:

http://www.vg.no/nyheter/meninger/artikkel.php?artid=10046732

http://no.wikipedia.org/wiki/Facebook

http://www.h-avis.no/nyheter/karer-peneste-12-aring-pa-nett-1.7646328

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: