Presidentvalgets resultat

Etter en lang, hard og intensiv kamp opp mot presidentvalget 2012 var det tirsdag 3.november klart for å kåre presidenten i USA fra i dag av og fire år frem.  Barack Obama som demokratenes representant, og Mitt Romney for republikanerne.  Etter de tre årlige valgdebattene i oktober var det både lite og mye å gjøre for begge kandidatene.

Den demokratiske presidenten Barack Obama hadde Romney som hovedutfordreren fra Republikanerne. Libertarianeren Gary Johnson og Jill Stein fra De grønne stilte også.

Det som skulle gjenstå før valgdagen 3.november var rett og slett å overtale, forberede og fokusere opp mot valgdagen. Årets utfall av hvem som skal bli president har ufattelig stor betydning å si for både USAs befolkning, men også mange andre land over hele verden.

Samme dag som presidentvalget ble holdt, pekte velgerne ut en tredel av de 100. representantene i Senatet. Fordelingen etter valget er 51 demokrater og 45 republikanere.

Noe som stod veldig sentralt i valgkampen var hva som skiller disse to store presidentkandidatene. Viktige temaer som økonomi, helse, arbeid og krig stod høyt på lista over hovedpunkter i debatten.

Barack Obama og Mitt Romney har veldig ulike synspunkt på det meste, som for eksempel økonomi og skatt. Mitt Romney står for mer privatisering til enkelte, der skattebetalingen skal være minst mulig. Barack Obama er litt mer over på fellesskapet og vil ha en jevn og god fordeling av skatten til folket.

 

Valgmålingene før valgdagen 3.november viste seg å være utrolig jevnt fordelt mellom Obama og Romney. Det store spørsmålet, og det som skulle vise seg å bety nesten alt for hvem som går av med seieren ble lagt vekt på hos de såkalte ’’vippestatene’’. Disse vippestatene har valgmenn som er usikre på sin stemme, og trenger mer tid til å diskutere og komme frem til hvilken kandidat de skal stemme på.

Av Norges befolkning viste undersøkelser at hele 94% ville satt sin stemme til Barack Obama.

Da valgkampen tirsdag 3.november var kommet, stod mye til for at Barack Obama nok en gang tok seieren og fikk fire nye år til å vise seg frem som verdens mektigste mann.

Klokka fem natt til onsdag norsk tid var resultatet klart. Etter en hard og jevn valgkamp var det Barack Obama som tok seieren og fikk fire nye år som USAs president.  Barack Obama kunne dermed takke amerikanerens tålmodighet, arven etter George Bush og positiv utvikling i økonomien for at han vant valget. Obama fikk 303 valgmenn, mens Romney fikk 206.

 

 

             

Barack Obama med kona og sine to døtre                                    Seierstalen til Barack Obama etter en av etter seieren natt til onsdag.                                            historiens mest jevne valgkamper.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: