Vil vi noen gang få trygge sigaretter?

I flere tiår har tobakksindustrien prøvd å komme opp med ufarlige alternativer som folk vil røyke, men dette er mye vanskeligere enn man skulle trodd.

Den ser harmløs ut. Hvit, 8 cm lang og omtrent like tykk som en barnefinger, men sigaretter er et av de mest utskjelte produktene I verden. Hvem fant på dette og hvor mye ansvar tar han for de talløse dødsfallene dette har ført til?

Det er vanlig å si at tobakk er det eneste lovlige produktet som, om man bruker det som man skal, kommer til å ta livet av deg. Tiår med forskning har dokumentert at helseproblemer som føler av inhalering av tobbaksrøyk er over 12 forskjellige krefttyper, hjertesykdommer, slag, lungesykdommer og mange andre sykdommer. Er disse riskene en uungålig del av det å røyke, eller går det an å skape sigaretter uten disse farene?

“Jeg tror det er veldig usannsynlig,” sier Stephen Hecht, som studerer stoffer som forårsaker kreft. Tobakksrøyk er en kompleks blanding av minst 4.000 kjemikalier. Hecht sier at ingen har laget en sigarett som er betydelig redusert i alle disse kjemikaliene og er fortsatt noe folk ønsker å røyke, selv om næringen har jobbet med dette i rundt 50 år. “Det er ingen indikasjon på at det er mulig,” forsetter han.

Det er altså mye vanskeligere enn man skulle trodd å skape en tryggere form for sigaretter. Foreløpig er det ingenting som tyder på at man noen gang vil finne opp en form for tobakk uten de skadelige stoffene, men man vet jo aldri hva fremtiden bringer. Kanskje det er håp for røykerne, selv om det ikke kommer i nærmeste fremtid.

http://www.bbc.com/future/story/20120705-highs-and-lows-of-illegal-drugs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: