Våknet – mot alle odds

I fjor høst skulle danske Carina Melchior (19) ta solarium, men det ble ikke som planlagt. Hun kolliderte bilen og endte opp i koma på Århus sykehus med komplisert hjerneblødning. Legene hadde ingen håp – så plutselig våknet hun.

 

På vei til et solstudio i Danmark mistet Carina kontrollen over bilen og den endte på hodet. Ambulansen kom raskt til stedet, og hun ble skjært ut av den totalvrakede bilen. Ikke lenge etter fikk familien telefon om at datteren var på vei til sykehuset. Det viste seg at hun hadde fått store hodeskader, og det så ikke bra ut. Hun ble operert like etter ulykken, og lå i koma med full overvåking.

Få dager etter ulykken fikk familien Melchior den tunge beskjeden av legene – det var ikke lenger håp for Carina. De mente at om hun hadde overlevd ville hun blitt tungt pleietrengende, Carina ville ikke vært Carina selv om hun hadde vært i live. ”For Carinas skyld håper jeg at hun ikke overlever,” sa en av legene til foreldrene. Foreldrene spurte gjentatte ganger om de kunne håpe på et mirakel, men legene svarte nei uten noe som helst tvil.

På dette tidspunktet var ikke Carina hjernedød, men for legene på Århus sykehus var det bare spørsmål om tid før hun kom til å bli det. Derfor anbefalte de foreldrene å stoppe tilførsel av medisinsk hjelp, for at Carina skulle få en mer verdig død. Samtidig ble spørsmålet om organdonasjon lagt på bordet. Foreldrene bestemte seg for å skrive under på donasjonspapirene, selv om Carina enda ikke var erklært hjernedød, for å redde andre liv.

Carina ble koblet fra respiratoren for å fremskynde hjernedøden, og all behandling ble stoppet. Familien tok farvel med jenta, og reiste hjem for å vente på telefon om at hun var død. Etter noen dager fikk de telefon fra sykehuset – men Carina var ikke død. Hun hadde beveget på seg og var på vei ut av koma. Dette ble et stort mirakel for familien.

Etter at hun våknet har Carina trent seg opp, og i dag virker hun som en helt vanlig 20 åring. Likevel har hun fortsatt problemer med sanseorganene og korttidsminnet, og det er enda for tidlig å si om hun har fått noen varige sykdommer som følge av ulykken.

Legene ved Århus sykehus ser ikke hvor stor feilen er, og de mener at det ikke var et mirakel at Carina våknet. De mener at det var medisinske grunner, og det får mennesker over hele verden til å lure på hvorfor de ikke undersøkte Carina nærmere før de nærmest erklærte henne død. Hvis Carina hadde fått den riktige behandlingen, kunne hun vært friskere i dag.

Dokumentaren ”Jenta som ikke ville dø” ble sendt på NRK1 tirsdag 20. november, og denne handlet om det Carina gikk gjennom, med klipp fra tiden på sykehuset. De har også filmet legenes vurderinger, og filmteamet har fått andre leger til å se på Carinas bilder og journaler. De har helt andre meninger enn legene på Århus. De mener at Carina fikk feil behandling, og at hun var alt for frisk til å bli erklært hjernedød.

Dokumentaren kan sees på nettet her: http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt

Kilder

http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt

http://www.tv2.no/nyheter/utenriks/familien-sa-ja-til-aa-donere-carinas-organer-saa-vaaknet-hun-fra-koma-3897641.html

http://ekunst.no/dodsdomt-jente-vaknet-fra-koma

Helene og Ida

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: