Vitiligo

Vitiligo er en hudsykdom som er helt ufarlig. Hvor det er mellom 1 til 2 % av verdensbefolkningen som har dette.

Hvordan og hvorfor vitiligo oppstår er ukjent , pigmenttapet oppstår fordi pigmentcellene i huden forsvinner. Det finnes flere aktuelle grunner og teorier på hvorfor dette skjer , her er 3 av dem:

Den første teorien kalles en auto immun reaksjon , denne reaksjonen oppstår når immuncellene angriper og ødelegger pigmentcellene. En annen måte å si det på er at kroppens celler går til angrep på sine med celler. Kroppens immunsystem går i mot kroppens egne celler som egentlige er friske.

Den andre teorien er at nerve endene i huden frigjør et stoff som ødelegger pigmentcellene.

Den siste teorien er at under produksjonen av melanin , som er hudens brune pigment , dannes et mellom produkt som er giftig og ødelegger pigmentcellene.

Disse teoriene er da ikke bekreftet.

Vitiligo debuterer mest i 10 til 30 års alderen. Flekkene er skarpt avgrenset og oppstår uten irritasjon eller flassing. I flekkene kan det være restpigment , som er et uttrykk for gjenværende og fungerende melanocytter som er pigmentproduserende celler.

Vitiligo flekkene brer seg som oftest symmetrisk og hudområder som er mest utsatt er hender, albuer , føtter , knær , ansikt og genitalia.

Utover pigmenttapet oppstår det ingen kløe eller andre symptomer. Ved soling må en passe på at flekkene blir lett solbrente og vil bli mer synlig i og med at huden med pigmenter vil få farge.

Vitiligo har ofte en trinnvis utvikling med perioder hvor flekkene i løpet av uker til måneder øker i antall og størrelse , for så holde seg uendret i land tid.

I de fleste tilfellene er det lett å stille diagnosen på grunnlag av det kliniske utseende av hudforandringen.

Vitiligo flekkene kan bli forvekslet med bleke flekker som kan oppstå i huden etter eksem , men kan også bli forvekslet med pityriasis versicolor som er en soppinfeksjon i huden.

Behandlingen ved vitiligo er lite effektiv. Det finnes mange metoder som er blitt forsøkt , men som ikke har fått noen tilfredsstillende resultater.

Lysterapi har i flere år vært benytta som førstevalgs behandling ved vitiligo og kan gi noe re pigmentering i flekkene hos personer med mørke hud typer , men flekkene kommer oftest tilbake etter avsluttet behandling. En ulempe ved lysbehandling er slik som ved soling at flekkene blir lett solbrente og huden rundt flekkene med pigmenter får farge. Solbrentheten kan unngås ved å bruke et tynt lag med en solkrem med høy solfaktor.

Det finnes også kremer og salver som er blitt brukt , og som har rapportert effekt men studier som underbygger detter mangler.

Eksempel på kremer er sterke kortison kremer som også er kjent som steroid kremer. Effekten fungerer slik at blodårene trekker seg sammen og skal da gi en ”helbredelse”.

Prognosen som vanligvis er en gradvis progresjon ut gjennom livet. Spontan eller solindusert re pigmentering er ikke uvanlig , men det er veldig sjeldent at tilstanden går helt tilbake.

Av raikaha

Kilder:

–       http://no.wikipedia.org/wiki/Vitiligo

–       http://www.stolav.no/no/Pasient/Diagnoser-og-sykdommer/Omrader/Hud/Vitiligo/92017/

–       http://tidsskriftet.no/article/1426423

–       http://snl.no/.sml_artikkel/kortisonkrem

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: