Forholdet mellom stortinget og regjeringen i Norge!

 

Stortinget er landets nasjonalforsamling.
Stortinget ligger sentralt i Oslo og har 169 representanter hele tiden.

Stortingsvalg hvert fjerde år i Norge.

Stortingets oppgaver er lovgivende, bevilgende og kontrollerende.

 

  • Stortinget har den lovgivende makt, som vil si at det er stortinget som oppretter lovene i Norge der de tar imot lovforslag fra regjering.
  • Stortinget har den bevilgende makten, det vil si at de styrer økonomien, altså de bevilger penger og bestemmer mer eller mindre va pengene bestemt skal brukes til.
  • Stortinget har også den kontrollerende makten, som vil si at de kontrollerer og styrer over regjeringen (parlamentarisme).

Stortinget blir satt sammen av representanter fra ulike partier som til sammen utgjør 169 personer. Med et flertall bak seg blir de til sammen 85 personer som får makten. De er satt sammen av for eksempel tre ulike partier (AP, SV og SP) som til sammen blir flertall.

 

 

Regjeringen består av Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet. På regjeringen sitter statsministeren med sine representanter og driver mer eller mindre den daglige ordenen på landet. Regjeringen blir valgt av de 169 på stortinget.

Regjeringen i Norge har den utøvende makten.

  • De styrer landet til daglig.
  • Er med på å bestemme statsbudsjettet.
  • Gir råd til stortinget.

Forholdet mellom Stortinget og Regjeringen kalles Parlamentarisme, som sier at Stortinget kontrollerer regjeringen. Stortinget trenger flertallet på regjeringen med seg for å få frem for eksempel en lov. Stortinget behandler lovforslag og er enten uenige eller enige med regjeringen (oftest enige). Hvis regjeringen ikke får flertall på stortinget med seg, kan de for eksempel stille til kabinettspørsmål der de truer med å gå av. Stortinget kan også stille til mistillitsforslag der di vil danne en ny regjering.

              

 

Stortinget i Oslo sett forfra.                                                              De tre partiene som sitter i regjering i dag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: