Skoleuniformene – til nytte eller unytte?

I mange land i verden må skolebarn i alle aldre gå med skoleuniform på skolen. Begrunnelsen er at alle skal likestilles for å skape fellesskap og samhold. Er dette riktig? Kan man kreve at alle skal ha på seg like klær fremfor å la dem velge selv?

Skoleuniform på norske skoler har lenge blitt diskutert, men aldri gjennomført. I utlandet, spesielt i England og Frankrike, er skoleuniform svært utbredt. Likevel har bruken av skoleuniformer minket de siste årene. Gjør skoleuniformene at det letter på presset om å ha på seg de riktige klærne, slik at folk føler seg bedre? Eller er skoleuniform en form for diskriminering mot elevene?

Skoleuniformen kan være positivt i dagens samfunn. Det er fordi det blir mindre press om å ha de rette klærne, og dette fører til at folk kan bruke pengene sine på viktigere ting enn klær. Med skoleuniform i skolen har man kanskje ikke bruk for å kjøpe så mye klær, og det blir derfor mye billigere. Mange jenter og gutter bruker også lang tid om morgenen for å finne frem det riktige antrekket, både for å føle seg bra og for å bli lagt merke til. Skoleuniform kan være med på å korte ned denne tiden. Den kan også fjerne presset om å ha de riktige klærne. Et problem i dagens samfunn er at mange blir mobbet fordi de ikke har de rette klærne.

 

Dette er eksempler på typiske skoleuniformer. Jentene har skjørt, dressjakke og knestrømper, mens guttene har hele dresser. 

På en annen side kan bruken av skoleuniformer sees på som tvang. Skoleuniform er nok ikke veldig akseptert blant barn og ungdom, både på grunn av designet, og på grunn av at man føler at man ikke får bestemme over seg selv. Det å være på skolen og gjøre skolearbeid gir minimalt med frihetsfølelse, og derfor blir det å måtte ha på en skoleuniform man kanskje ikke liker, enda en byrde i hverdagen.

Enda en ting som kan være negativt med skoleuniformer at man mister litt av identiteten sin. Alle er forskjellige, som betyr at alle har forskjellige personligheter og forskjellige klesstiler. Da kan det bli feil at alle blir gredd under en kam, og blir nektet å være seg selv.

Ungdommer i Norge mener at skoleuniformen vil fjerne kjøpepresset, men de vil ikke bli tvingt til å gå med noe de voksne har bestemt om de ikke liker det (http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/dok/nouer/2001/nou-2001-6/23/3/5.html?id=363862). På nyhetene hører vi at politikerne i Norge mener at skoleuniform er diskriminering mot elevene, og det er derfor vi ikke har det i Norge.

For å oppsummere kan vi si at bruk av skoleuniform kan få både positive og negative følger. Jeg mener at skoleuniformer tar bort personligheten til folk, og at dette derfor er noe som ikke burde brukes. Vi burde få lov til å være oss selv og gå i hva vi vil.

Kilder:

  1. http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/dok/nouer/2001/nou-2001-6/23/3/5.html?id=363862 (29.11.2012)
  2. http://no.wikipedia.org/wiki/Skoleuniform (29.11.2012)

Bilde:

1. ngbbs4cab768aad973.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: