Bondi Beach angrepet av alger

Mange turister i Australia måtte forlate Bondi Beach tirsdag denne uken etter at den verdenskjente badeplassen ble stengt da den ble omgjort til ”Bloody Beach”. Årsaken skal være en sjelden algeoppblomstring.

 

A swimmer heads towards a red algae bloo

 

 

 

 

 

 

 

Flere strender ble stengt i det utsatte området på grunn av frykt for badegjestenes helse. Men det er/var flere badegjester som allikevel trosset advarselen og tok en dukkert i vannet. Den verdensberømte stranda var blant flere andre populære badesteder langs sør-øst kysten av Australia som måtte stenges. Naturfenomenet forvandlet strendene til noe som minner om en scene tatt ut av en haisommer-film

Årsaken til det blodrøde vannet skal være en sjelden oppblomstring av alger.Alger kan inneholde store mengder ammoniakk, noe som kan føre til blant annet utslett og øye-irritasjoner. Oppblomstring av algene som er kjent under navnet Noctiluca Scintilla eller sjø gnisten, oppstår når kolonier av alger vokser ukontrollert på grunn av uvanlige forhold. Denne oppblomstringen kan føre til at algene vises i forskjellige farger og ofte med spektakulære resultater. Under algeoppblomstringen kan det bli produsert giftstoffer som er skadelige for mennesker , fisk, skalldyr, sjøpattedyr og fugl. Store mengder med fisk antas å ha omkommet ved Bondi Beach.  HABs er navnet på en type skadelige algeoppblomstringer. Menneskelige sykdommer som er forårsaket av HABs er sjeldne, men de kan være svært ødeleggende og livstruende om de forekommer.

article-2239040-163AE1E1000005DC-682_634x423

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekymringene rundt det røde vannet har vært mange, men det viser seg at det ikke er så alvorlig som først trodd. Det er tatt tester av algene, selv om resultatet er likevel ikke er helt klart, kan det antas at vannet ikke skal være giftig. Til tross for det blir badegjester fortsatt advart mot å gå i vannet ettersom det kan gi forskjellige konsekvenser. Det er mulig å få hudirritasjoner men trolig ikke så mye mer enn det. Men selv om disse algene ikke er giftige må badegjester langs hele sør-øst Australia holde seg oppe av vannet og flere av strendene vil fortsette å være stengt inntil videre.

Oppblomstringen som også blir kalt ”red tide”, altså rødt tidevann, er vanligst på våren og høsten. Det er da temperaturen er høyest i tillegg til at det er mer bevegelse i vannet.  Årsakene til algeoppblomstringen er omdiskutert, men forskerne har flere teorier om naturfenomenet. En av teoriene er at kaldt og næringsrikt vann skal ha blandet seg med de varme havstrømmene, noe som har ført til unormale forhold.

Den lokale livvakten Bruce Hopkins sa følgende: ” Algene har en ganske fiske-aktig lukt og får vannet til å se ut som det har et belegg av en tomatsaus-farget olje.”

Britiske turister er blant de som ble advart om å bade i vannet.

”Kanskje jeg bare er i feil land? Jeg trodde røde havet var et eller annet sted i Asia.” uttalte Ken Roberts, 23 år fra Birmingham.

Turister og innbyggerne i området har et håp om at algene vil være borte til helga da temperaturene er ventet å krype opp til 40 varmegrader. Skuffede badegjester venter på at vannet skal bli klart mens de må takle de høye temperaturene uten muligheten til å avkjøle seg i sjøen.

article-2239040-163AE25B000005DC-703_306x433

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kilder:

http://oceanservice.noaa.gov/facts/redtide.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2239040/Crimson-tides-Tourists-flee-Bondi-Beach-Red-Sea-rare-algae-bloom-turns-water-colour-blood.html

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10048289

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/9705003/Bondi-beach-closed-for-tomato-juice-water.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: