122.000 ensomme nordmenn

I juletider blir det for de aller fleste mest fokus på kjærlighet og familieliv. Dette gjelder selvsagt ikke for alle, og det har komt frem i en undersøkelse at hele 112.000 personer skal tilbringe juleaften helt mutters alene.

Reidun Synnøve Orest (88)

Reidun Synnøve Orest (88)

I en stor meningsmåling som Infact har utført for VG, viser det at Reidun Synnøve Orest (88) rørte mange da hu i forrige uke fortalte hele Norge at hun gruet seg til en ensom jul.

3 prosent av de som ble spurt i undersøkelsen har svart at de skal feire jul alene, dette tilsvarer hele 122.000 personer over 18 år, ifølge Øyvind Rustad i avdeling for befolkningsstatistikk i Statistisk sentralbyrå.

Det har også vist seg i undersøkelsen at hele 14 prosent, tilsvarende 553.000 nordmenn over 18 år, har en eller annen gang feiret jul alene.

En hel del av dem synes dette har vært en lite hyggelig opplevelse.

Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin kan bekrefte at ensomheten gjerne oppleves som aller verst i julen:

– Når alle er samlet, er ensomheten størst. Julen er en familiehøytid i Norge. Samtidig er det en forventning om at julen skal være en lykkelig og gledelig tid, som også kan gjøre julen vanskeligere for dem som er samlet. Vi opplever på legevakten at julen er en spesielt vanskelig høytid for dem som har det vanskelig fra før, sier Hermansen.

Janne M. Sukka, Generalsekretær i Kirkens SOS minner om at det ikke bare er eldre mennesker som er ensomme.

– Det er faktisk ganske mange unge som feirer jul alene. Dette er mennesker som ikke har noen å snakke ordentlig med eller mennesker som velger å feire jul alene fordi de for eksempel har kompliserte familieforhold, sier Sukka.

VGs måling viser det at de som har opplevd ensomhet i julen, er noenlunde jevnt fordelt i aldersgruppene.

Det er flest, 19 prosent, i aldersgruppen 65 år og oppover, og blant mennesker i 20-årene er det 15 prosent som er alene i julen.

Janne M. Sukka i Kirkens SOS peker på at mange også blir ensomme fordi de ikke tør å dele vonde følelser med andre i julen.

– Mange har en oppfatning av at man skal være glad hele tiden i julen. Men vi sier at det er lov å snakke om sorg og savn også i julen. Da er det lettere å invitere andre inn også. Det må ikke være bare «glam og glitter», sier Sukka.

Generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid påpeker at det ikke bare er de eldre som opplever ensomhet.

– Én av fire personer på landsbasis er ensomme, og dette er ikke bare godt voksne mennesker som har mistet familien rundt seg. Blant 18 til 29-åringer er det faktisk én av tre som opplever at de er ensomme og blir stående utenfor, sier Havnelid til VG.

Marie Synnes i Ensliges landsforbund minner også om at det er folk som ønsker og være alene i juletiden.

– Både handelsstanden og mediene er med på å skape en forventning om at julen betyr samvær med andre og familiekos. For noen er det helt greit å være alene i julen, sier Synnes til VG.

Det er også viktig og legge til at i VG/Infacts måling kommer det frem at nærmere 40 prosent av dem som feirer jul alene, synes det er helt greit.

 

Kilde: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10056288

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: