Er dette en drage?

Skapningen i dette bildet kan ligne på en drage fra en fantasi fortelling eller fra en av Harry Potter bøkene, men denne lille fyren er faktisk en glide øgle.

Voksne glide øgler, som tilhører slekten Draco, en av de 45 artene, varierer i størrelse fra 7-15 centimeter i lengde og eksisterer kun i Sørøst-Asia.

Dette bestemte eksemplaret er ifølge Jimmy A. McGuire, som er kurator i Herpetologi på Museum av virveldyr zoologi og assisterende professor på instituttet for integrativ biologi, University of California, Berkeley, å være arten Draco beccarii. Men uten å se halshud (en fold av løs hud som henger fra halsen) av dette eksemplaret, kan McGuire ikke være sikker.

Som forventet, er en av de viktigste funksjonene til øglens ‘vinger, kalt “patagia,”  å tillate disse skapningene å gli. Disse øglene lever i trær, og vingene tillater dem å reise fra tre til tre. Hvis øglene faller til bakken eller blir tvunget til å komme seg vekk, vil vingene tillate dem å foreta en rask flukt fra andre glidende øgler – menn er svært territorielle – eller potensielle rovdyr.

“Det finnes ingen data om Dracos predasjon (det vil si at den blir spist av et rovdyr), men vi antar at de primære rovdyrene er trelevende slanger (inkludert flygende slanger i slekten Chrysopelea) og fugler som rovfugler og kingfishers, som er en gruppe små til medium store svakt fargede fugler. Andre, større øgler som Varanus (skjerm øgler) vil sannsynligvis ta dem, skrev McGuire i en e-post til Discovery News.

Vingene er der ikke bare for å tillate øglene å komme seg rundt, men brukes også til å tiltrekke seg en make. Menn bruker sine livlig fargede vinger og halshud å få oppmerksomheten til en kvinne.

 

Kilde:

http://conservationreport.com/2010/02/16/weird-and-fascinating-creatures-fascinating-images-of-flying-lizard-from-indonesia/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: