Janteloven

I Danmark finnes det et uttrykk som lyder slik: ”Jeg har ikke en jante” som betyr ”Jeg har ikke et rødt øre”. Ordet ”jante” betyr altså noe av liten verdi eller med andre ord ingen verdi. Hva er janteloven og hva går den ut på? Gjelder den fortsatt i dag?

Janteloven er en tekst med ti punkter som ble skrevet av forfatteren Aksel Sandemose i 1933. Denne ”loven” gir oss et bilde av menneskenes tankegang og på menneskenes lyst og evne til å trykke hverandre ned. Janteloven går ut på at en skal ikke tro at en selv er bedre enn andre. Ut ifra denne ”loven” skal du altså ikke ha høye tanker om deg selv eller ha god selvtillit. Det er viktig å få med seg at janteloven er en tekst eller en uoffisiell lov og ikke en vedtatt lov.

Det fleste vet at noen personer er mer vellykkete enn andre. Noen er gode på skolen og får gode karakterer, mens andre sliter mer og får dårligere karakterer. Noen mennesker har vert heldige å blitt begavet med mange talent, mens andre ikke er fullt så heldige. Likevel har alle mennesker like stor verdi, og det finnes ikke grunn til å tro at en ikke er noe, ikke verdt noe eller ikke duger til noe.

Det er oftest de minst vellykkete menneskene som er flinkest til å skrike høyest og snakke mest negativt om andre. For er man ikke vellykket selv, så skal helst ikke så mange andre være det heller. Jo mer vellykket man er, jo flinkere er man kanskje til å rose andre for mindre eller større resultater. At de mest vellykkede menneskene er minst preget av janteloven er logisk, for når en oppnår store resultater i forhold til seg selv og andre, er det lite sannsynlig at en går rundt å tenker ”Jeg er ikke noe” og ”Jeg duger ikke til noe”.

Det finnes en stor forskjell fra å ha god selvtillit til å være arrogant. For personene som er litt ”høye på pæra” kan janteloven virke på en positiv måte, både for personen selv og menneskene rundt personen. Den kan kanskje hjelpe med å ”dempe” personen litt ned.

Lever janteloven i Norge i dag? Mange vil nok si nei. De fleste liker å se på seg selv som bedre mennesker enn som så. Men realiteten er at de fleste har et forhold til akkurat janteloven. Mange har nok en eller annen gang irritert seg grønn over en person, og tenkt eller sagt ”H*n tror h*n er så mye bedre enn meg” eller ”H*n tror h*n kan mye mer enn meg”. Andre steder der janteloven kan regjere er i kommentar feltet til en blogg. Her kan det bli postet negative kommentarer (som egentlig bare kan  grunne i misunnelse) der hensikten bare er å trykke personen ned, for h*n kan ikke tro at h*n er penere, flinkere eller vet mer enn meg. Det går ikke.

Janteloven gjelder i alt for mange tilfeller og en kan fort glemme at en heller bør finne problemene i seg selv før en snakker negativ om andre. For det er ofte det en finner ut når en snur på situasjonen og kanskje finner ut at nå dømmer jeg h*n etter janteloven. Og det er vel ingen som vil være så kjipe og ensporet at en følger janteloven? For når en gjør nettopp dette, sier man nemlig at en er bedre enn andre, og det er det få i Norges land som vil innrømme at de tror.

Janteloven demper initiativ og tiltakslyst, den ødelegger menneskenes kreativitet og pågangsmot. For å greie noe må en tenke positivt og tro at en greier å gjøre det en satt seg som mål.

 

Janteloven:

Du skal ikke tro at du er noe.

Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.

Du skal ikke tro du er klokere enn oss.

Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.

Du skal ikke tro du vet mere enn oss.

Du skal ikke tro du er mere enn oss.

Du skal ikke tro at du duger til noe.

Du skal ikke le av oss.

Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.

Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Av: Axel Sandemose, 1933

 

Kilder:

http://thisisthomas.blogg.no/1244556659_09jun2009.html

http://no.wikipedia.org/wiki/Janteloven

http://veronicablu.blogspot.no/2009/01/janteloven.html

http://www.skoleforum.com/stiler/analyse/det.aspx?id=1760

 

Advertisements

One thought on “Janteloven

  1. Kinger says:

    trololololol 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: