Katastrofeøvelse på Karmsund

Onsdag 5. desember var det katastrofe øvelse for alle nødetater og frivillige hjelpekorps. Det var ca. 50 markører som kom. En markør er en person som spiller skadet. Personen blir sminket med skadesminke/ teaterblod for å fremme skaden.  Markøren fikk vite hvordan han eller hun skulle spille, og hvis du hadde høy puls eller lavt blodtrykk fikk du det skrevet på høyrehånd. H.P står for Høy Puls

Siden det er vinter og veldig kaldt ute nå for tiden, var det viktig for hjelpekorpset at ingen frøs. Alle fikk utdelt et teppe, men hvis du trengte mer så fikk du det.  Hvis du skulle spørre om noe uten å spille rollen, skulle du først si ”No Game”. De gav beskjed til markørene om at det var ingen skam å gi seg hvis de begynte å fryse for mye.

Klokken 15.30. skulle markørene møtes på Karmsund vgs. På grunn av forsinkelse begynte det ikke før 45 minutter etter. Først ble folk sminket. Skadene var helt forskjellige, noen fikk masse blod i ansiktet, mens andre ble bare litt bleke.  Da alle var ferdig med sminkingen, fikk markørene informasjon om hvordan de skulle spille.

Scenariet var et fly som nettopp hadde tatt av fra Helganes og som fikk store fugler i motoren. Flyet krasjlandet. Istedenfor fly, ble det brukt buss. Bussen sto rett nedenfor Karmsund vgs. De fleste av markørene ble plassert inne i bussen, men også noen utenfor. Litt etter at markørene var plassert, kom politiet, brannvesenet, Røde Kors og ambulanser.

Samleplassen var på Karmsund vgs. Noen ble fulgt opp på skolen, andre ble kjørt med ambulansen, mens noen få ble fraktet bort i helikopter.

Katast…..9

Det var tre kategorier for de skadde: rød, gul og grønn. Rød var den mest alvorlige gruppen. Gul var ikke like alvorlig skadet, men skadet, mens de som var grønn hadde kanskje en skramme eller lignende.

Da du kom til samlestedet, var det folk fra hjelpekorpset som gikk rundt og sjekket at alle hadde det bra. De prøvde å ha litt system på de skadde, slik at de med samme farge(gruppe) var på samme sted.

 

Jeg har intervjuet en av markørene, Elise Stakkestad. Elise skulle spille en person med mulig nakkeskade og prikking i armer og bein.  Hun ble sminket bleik i ansiktet.

Hvordan fikk du vite om øvelsen ?

Jeg fikk vite det gjennom  en venninne av meg som er i hjelpekorpset.   DSC_0023

Hvordan ble du behandlet av hjelpekorpset ?

De tok veldig godt vare på meg. De var med meg hele tiden, og spurte om jeg hadde det bra, og fortalte meg hva som skjedde.

Vil du si det var en positiv opplevelse ?

Ja, det var en veldig positiv og lærerik opplevelse. Det var spennende å se hvordan de takler situasjoner og hvordan de planlegger og gjennomfører et så stor produksjon.

Har du lært noe av dette ?

Ja, hele prosessen. Hva de gjør når der skjer en ulykke…

Var det noe negativt med øvelsen ?

At jeg ble prioritert som gul istedenfor rød. Nakkeskade er en alvorlig skade, og man kan bli lam. De spurte meg også om jeg kunne gå selv, noen en person med nakkeskade ikke skal, men ellers var det bra.

Vurdere du å melde deg inn i Røde Kors ?

Ja, men jeg vil ikke være så aktiv, men jeg  synes arbeidet de holder på med er spennende.

Er dette noe du ville ha meldt deg på igjen ?

Ja definitivt! Det å være markør er en opplevelse du lærer mye av, og du møter mange nye mennesker.

 

Leder av øvelsen Stian Sørensen var fornøyd med gjennomføringen. Han sa også at gjennomføringen gav verdifull erfaring til samtlige parter. Sørensen mente at denne øvelsen viste at beredskapen på Haugalandet er godt og effektivt organisert.

Katastrofe…. 12

Kilde :

–       http://karmsundavis.no/2012/12/06/alarmen-gikk-da-fly-styrtet-ved-karmsundet/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: