Lovlig vold mot elever

Barn og ungdom med læringsvansker og andre atferdsproblemer kan bli møtt med en ”umenneskelig” disiplin som har ført til blant annet dødsfall. Nå kjemper foreldre imot disse omtalte metodene.

I 2002 fikk en autistisk skolegutt gjennomgå 60 volt hele 31 ganger etter å ha nektet å ta av seg jakken. De ansatte på skolen Judge Rotenberg Center i Massachusetts håndterte  18-åringen med å gi ham elektrosjokk en rekke ganger som følger av hans ulydighet. Deretter ble Andre McCollins lagt i bakken og bundet på hender og føtter med ansiktet vendt ned. Der ble han liggende på gulvet fastbundet i over 6 timer. Videoen av hendelsen har først nå blitt offentliggjort etter at moren til Andre har kjempet i 10 år for å få frem det som skjedde med gutten hennes på skolen.

 Det er bare 17 stater i USA som har spesifikke regler som skal beskytte elevene mot slike alvorlige disiplinteknikker. Det som hendte med Andre blir sett på som ekstremt tilfelle, men  i flere stater så strider det ikke imot noen lover. Dette har ført til store reaksjoner hos foreldre og resten av verden. Daniel Domenech, sjef for den amerikanske foreningen for skoleadministratorer, synes at det er kvalmende å se videoen der voksne ansatte bruker kraftig strøm på den forsvarsløse gutten og binder ham fast.

Skolen som utførte strømsjokket på eleven forsvarer behandlingen gutten fikk. De har forklart at de ansatte bare tar i bruk sjokkterapi i de mest alvorlige tilfellene. McCollins familien har etter en lang kamp kommet til enighet og inngått et kompromiss med skolen. Selv om skolen mener at støtbehandlingen er effektiv, har de redusert det antallet støt som hver elev kan motta over et bestemt tidspunkt. Skolen har også gått med på at det ikke lenger er lov å gi støt til fastbundne elever.

Det er mange episoder i USA der skoler har brukt voldelige metoder for å få kontroll over enkelte elever. Mange elever med atferdsproblemer har blir tatt hånd om ved å bli sperret inne i et cellelignende rom, også kalt ”skrikerom”. Her er det flere som har tilbragt store deler av skoledagen en rekke ganger. Elever har måttet spise lunsjen sin inne i rommet som minner mer om en isolert fengselscelle enn et rom der eleven skal roe seg ned og komme under kontroll. Det er også tilfeller der elever ikke har hatt tillatelse til å forlate cellen og har derfor måttet urinere i rommet. Foreldre med barn som har opplevd denne typen behandling har i flere tilfeller saksøkt skolene.

Det er også flere saker der disiplinen har gått så langt at det har endt med svært alvorlige skader og dødsfall.

16 år gamle Corey Foster mistet livet fordi han ikke ville forlate basketballhallen til skolen han gikk på. Flere av skolens ansatte omringet 16-åringen og la ham i bakken. Tre kvarter etter ble han sett fjernet fra hallen på en båre. Foster familien anmeldte spesialskolen Leake & Watts som er ansvarlig for guttens død. Skolen forsvarer de ansatte til tross for at tenåringen mistet livet som følger av behandlingen. Corey skal i følge en obduksjonsrapport dødd som følge av ”hjertestans under en opphisset tilstand mens han ble forsøkt beroliget”.

Det er mange tusen barn som har blitt skadet og traumatisert. Barn som har erfaring med metodene forklarer at de ikke blir beroliget av å sitte helt alene inne på et mørkt rom i flere timer, eller av å bli bundet fast. Tvert imot, flere av disiplineringsmetodene har ført til frykt og traumer hos elevene. ”Det er rett og slett uakseptabelt” det sier George Miller, en av sponsorene til den sammenslåtte gruppen som kjemper imot den negative og skadelige behandlingen.

Skolene vil fortsette med den behandlingen de praktiserer i dag. Det er noen tilfeller der barna har fått en positiv bedring på adferd etter å ha fått den typen disiplin. Noen vil riktignok endre litt på måten de håndterer elevene på, men i all hovedsak vil de fortsette å tillate metodene. Disiplineringsmetodene er ønsket av de fleste skolene da det er situasjoner der elever kan skade både seg selv og andre dersom noe ikke blir fysisk tatt hånd om med en gang.

kilder:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10056224

http://abcnews.go.com/Blotter/death-school-autism-parents-fight-back-deadly-discipline/story?id=17841322#.ULyRaJPm6gM

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: