EU – en verdig vinner?

I dag deles Nobels fredspris ut til EU. Mange store statsledere fra Europa er samlet i Oslo for å delta på prisutdelingen og Nobels Fredspriskonsert i kveld. EU fikk fredsprisen for «å ha bidratt til å fremme fred og forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa i mer enn seks tiår». Allikevel er ikke alle enig i at prisen er fortjent. I går ble det arrangert et fakkeltog som gikk igjennom Oslos gater, for å vise at de var i mot at EU tildeles fredsprisen. 700 mennesker møtte opp, færre enn ventet, men likevel nokk til å få oppmerksomhet.

Det er flere grunner til at folk er i mot at EU får denne prisen, som ofte kalles verdens viktigste pris. EU driver med militær opprustning, og Europa er i økonomisk krise. Nobel komiteens leder, Thorbjørn Jagland, er veldig for Norsk EU-medlemskap, og har vært det siden debatten om dette startet. SVs medlem i Nobelkomiteen, Ågot Valle, var sykemeldt da komiteen avklarte at EU var den verdige vinneren i 2012. Mannen hennes har gått ut i media å fortalt at hvis Ågot hadde vært frisk, og hadde vært med i diskusjonen på hvem som skulle vinne årets fredspris, hadde hun gått i mot at det var EU som vant,, og resultatet hadde kanskje vært annerledes. «Når SV-politikere er sykemeldt gjør AP det de vil», sa Brynmor Evans, kommunestyre representant i Tromsø for miljøpartiet de grønne. Og kanskje hadde han rett i dette?

Europa er som sagt midt oppi en stor økonomisk krise. Hellas har en arbeidsledighet på 60%, og de kutter i lønninger til vanlige folk hele tiden. På mange måter kan man si at Tyskland får hele EU til å gå rundt for tiden, siden de spytter inn med penger til krise-landene konstant. Pga både sykemeldingen til Ågot, og finanskrisen, kan man på mange måter si at det var dårlig timing å gi EU fredsprisen akkurat i år.

Etter andre verdenskrig har EU hatt en veldig spesiell fredsskapende effekt i Europa. Nobelkomiteen forteller at «EU er en av de viktigste fredsskaperne verden har sett. Det er vi, en rekke seriøse forskere og ikke minst millioner av europeere, hjertens enige i». For noen generasjoner siden kunne en ikke tenkte seg at det skulle gå å forhandle i stedet for å krige i Europa. Etter 2. verdenskrig var Europa veldig splittet og ødelagt, hele kontinentet lå rett og slett i ruiner. Men med EU-samarbeidet ble Europa bygget opp, og landene har nå et unikt samarbeid. Fredsprisen skal gis til noen som har klart å skape fred, og det er ingen tvil om at EU har vært med på nettopp dette.

Da Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, fortalte nobelkomiteen til et rasende Kina at fredsprisen var politisk uavhengig. Da er det rart at bare to år etter velger å gi prisen til en politisk organisasjon. Dette kommer i alle fall ikke til å gi Norge og Kina et bedre forhold.

Lederen av nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, er tidligere statsminister i Norge, og medlem i Arbeiderpartiet. Han har også vært utenriksminister, stortingspresident, og Europarådets generalsekretær. Jagland er sterk tilhenger av Norsk EU-medlemskap, og mange tror dette ligger bak årets tildeling. Med å tildele EU prisen, viser Jagland at EU er en organisasjon det ligger gode tanker om fred bak. Selv avviser Jagland dette, og mener denne tildelingen ikke har noe med Norsk medlemskap å gjøre. SVs leder, Audun Lysbakken, mener denne tildelingen er et innlegg i den Norske EU-debatten, han mener tildelingen må tolkes politisk.

1350039212355_366
Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, forteller hvem som får fredsprisen i 2012.

Det er ingen tvil om at det er uenighet rundt denne prisen i år. Hva mener du?

Kilder: nrk, wikipedia, vg, dagbladet, tv2, frifagbevegelse

Skrevet av Martine og Sofie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: