Gjør sivilisasjonen menneskeheten dummere?

Studier hevder at sivilisasjonen gjør menneskeheten mindre intelligent, enkelheten i det moderne liv gjør oss dummere, og ifølge en vitenskapelig teori blir det hevdet at menneskeheten kan ha nådd sitt intellektuelle og følelsesmessige høydepunkt så tidlig som 4000 f.Kr.

Intelligens og evne til abstrakt tenkning utviklet seg i våre forhistoriske forfedre mellom 50.000 og 500.000 år siden, som stolte på sin kunnskap for å bygge ly og jakte på byttedyr.

I mer siviliserte tider, hvor vi ikke lenger trenger å kjempe for å overleve, er utvelgelsesprosessen som favoriserte den smarteste av våre forfedre og luket ut de som ikke var fullt så intelligente er nå forsvunnet.

Nye studier mener at det er skadelige mutasjoner i genene våre som reduserer vår “høyere tenkning” som har passert gjennom generasjoner. Dette har ikke blitt bevart, noe som fører til en gradvis og synkende intelligens som art.

Profesor Gerald Crabtree, en biolog ved Stanford University, forklart i Trends in Genetics at en mutasjon i 1 av 2000 til 5000 bestemte gener kan senke vår intellektuelle og emosjonelle evne.

”Vår utvikling av intelligente gener oppsto sannsynligvis i en verden der hvert individ ble utsatt for naturens rå selektive mekanismer på en daglig basis,” sier Crabtree, men det samme presset gjelder ikke i dag.

Utviklingen at landbruket for mange tusen år siden førte til et større samfunnsliv. ”Behovet for etterretning ble redusert når vi begynte å leve i et mer støttende samfunn” sier han.

En jeger/sanker som ikke tenkte riktig når det kom til å finne løsninger for å finne mat eller husly, døde trolig sammen med han eller hennes avkom. Mens hvis en moderne leder i Wall Street gjorde en lignende feil, ville det fått en betydelig bonus, og han ville vært mer attraktiv som kompis. Ekstreme utvalg er åpenbart en ting fra fortiden.”

Basert på hastigheten skadelige mutasjoner skjer i genene våre, og særlig følsomheten av disse genene relatert til intellektuell og emosjonell funksjon, Professor Crabtree beregnet at mennesker “nådde en topp” for 2000 til 6000 år siden.

“Jeg vil vedde på at hvis en gjennomsnittlig borger fra Athen fra 1000 f.Kr. plutselig dukket opp blant oss, ville han eller hun være blant de smarteste og mest intellektuelt levende av våre kolleger og ledsagere, med en god hukommelse, et bredt spekter av ideer, og et klarsynt syn på viktige saker, ” sier Crabtree.

Innen 3000 år fra nå er det sannsynlig at alle mennesker skal ha gjennomgått minst to ytterligere genetiske mutasjoner som senker deres intellektuelle eller emosjonelle stabilitet, men vitenskapen vil mest sannsynlig har kommet så langt at vi vil være i stand til å løse problemet, legger han til.

“Man trenger ikke å forestille seg en dag når vi ikke lenger trenger å slite med å kunne forstå problemet, eller motvirke det langsomme forfallet i genene som forandrer vår intellektuelle helse, eller ha visjoner om verdens befolkning som ser repriser på TV fordi de ikke lenger kan lage nye.

“Det er lite sannsynlig at noen hundre år vil gjøre noen forskjell for frekvensen av endring som kan ha oppstått.”

Professor Robin Dunbar, en antropolog ved Oxford Universet, sier: “[Professor Crabtree] bruker linjen til å vise at vår intelligens er utviklet for å tillate oss å bygge hus og kaste spyd mer nøyaktig på griser i skogen, men det er ikke den virkelige funksjonen av hjernens størrelse.

“I virkeligheten så er det som har drevet menneskets og primat hjernens evolusjon, kompleksiteten av vår sosiale verden, og at den komplekse verden ikke kommer til å gå unna. Gjør ting som bestemmer hvem en skal ha som kompis eller hvordan best å oppdra dine barn vil være med oss for alltid.

“Personlig er jeg ikke sikker på at det i overskuelig fremtid er noen grunn til å få panikk i det hele tatt, frekvensen av utviklingen med ting som dette tar titusener av år. Uten tvil vil oppfinnsomhet og vitenskap finne løsninger på disse tingene hvis vi ikke sprenger oss til fillebiter først.”

Kilde: http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/9672790/Civilisation-is-making-humanity-less-intelligent-study-claims.html

 

Av Bjørn Magne Sørbø og Maria Sandal Aas

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: