Mann ble til grønnsak

Oslo universitetssykehus har nå stoppet et forskningsprosjekt der minst to pasienter har fått alvorlige hjerneskader. Overlege og hjernekirurg Per Kristian Eide har hatt et forskningsprosjekt det 122 pasienter har deltatt. Prosjektet har gått ut på å fjerne en bit av hjernen.

Unknown

De som har deltatt i prosjektet skal ha fått dårlig informasjon om hva som kan gå galt under slike operasjoner. Blant annet skal arket de har fått utlevert, vært skrevet med et slikt språk at en bør være lege for å forstå innholdet.

Det har til nå vært tre kjente tilfeller der pasienter har fått hjerneblødning som kan knyttes til prosjektet. Hjernekirurgen selv har sagt til Helsetilsynet at minst to av hjerneblødningene er en direkte konsekvens av  vevsprøvene som ble tatt av fra hjernen til deltagerne.

Knut Johan Storo var en av pasientene som fikk komplikasjoner. Han var inne for en rutineundersøkelse. Han hadde slitt med hodepine og dårlig balanse, men det hadde ikke vært snakk om noen behandling. Men så skulle legene måle trykket inne i hode hans for å stille en diagnose. I følge legene var risikoen minimal, men Storo var blitt med i et forskningsprosjekt. Mens han lå på operasjonsbordet gikk noe galt. Samtidig som de målte trykket i hjernen tok de også ut en vevsprøve. Dette førte til hjerneblødning, og i dag er Storo fullstendig pleietrengende. Blant annet har han mistet språket og får mat gjennom en sonde.

hjerneskade

Det var et anonymt brev som varslet Statens helsetilsyn om prosjektet i august. Det er midlertidig satt en stopper på prosjektet på grunn av komplikasjonene det har påført 2 av deltagerne. Sykehuset venter nå på tilsynets vurdering av prosjektet.

anonymebrevet

Tekst og bilde kilder:

http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/helse/forskningsprosjekt-foerte-til-alvorlige-hjerneskader-3941463.html

http://www.dagbladet.no/2012/12/06/nyheter/sykehus/innenriks/helse/forskning/24715293/

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10063686

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: