Optiske illusjoner

En optisk illusjon, eller et synsbedrag, er når vi oppfatter et bilde som noe annet en det det egentlig er, eller noe som ifølge fornuften vår er umulig. Det finnes grovt sett tre forskjellige typer optiske illusjoner.

Fysiologiske illusjoner – Kan være etterbilder etter skarpt lys, en spesielt sterk farge eller andre typer sterke påvirkninger på øyet. Ved gjentagelse kan dette føre til at vår oppfattelse av noe endres.

Kognitive illusjoner – Oppstår når synsinntrykk kobles opp mot vår oppfatning av virkeligheten. Underbevisstheten vår prøver å koble opp det vi ser mot noe som er kjent for oss. Det kan være for eksempel at vi ser et bilde, og oppfattelsen vår av bildet skifter mellom to tolkninger.  Det kan også være en såkalt forvrengningsillusjon, som er en forvrengning av lengde, størrelse eller kurve. En annen type illusjon er en paradoksillusjon, der vi ser ting eller figurer som virker umulige.

Optiske nr 1.

Kafeveggillusjonen

 

Optisk nr 2.

Penrosetriangelet

 

Penrosetriangelet, et eksempel på en såkalt paradoksillusjon.  Den svenske kunstneren Oscar Reutersvärd laget bilde av figuren i 1934, og matematikeren kom til omtrent samme ideen i 1950-årene. Han beskrev den som ”umulighet i sin reneste form”. Triangelet gir inntrykk av å være en solid tredimensjonal figur, laget av tre like lange bjelker som møter hverandre. Dette lar seg gjøre på papiret, men ville vært umulig å gjennomføre i virkeligheten. En annen variant av Penrosetriangelet er Penrosetrappa.

Penrosetrappa er en fremstilling av en trapp med 4 like 90-graders vinkler, der trappetrinnene virker som om de stiger og stiger i en uendelig sirkel. Også denne figuren ville være umulig å lage i tredimensjonal form.

 

Optisk nr 3.

Penrosetrappa

 

Optisk nr 4.

På videoen nedenfor kan en se flere eksempler på optiske illusjoner, i dette tilfellet en ”anamorfose” som ifølge wikipedia er «et bilde som er formet slik at det blir forståelig bare når det blir betraktet på en spesiell måte eller fra et bestemt punkt». Objektene på arket ser ut som ekte tredimensjonale ting, men som en får se, er de bare resultatet av forbløffende optiske illusjoner.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: