TIBET BRENNER

”Det kalles vår tids mest underrapporterte nyhetssak. 92 tibetanere har satt fyr på seg selv siden selvmordsbølgen begynte i 2009”, skriver Inger Bentzrud, Dagbladet.

Mennesker setter fyr på seg selv i desperasjon.

Det er ikke bare gudfryktige munker i tibetanske klostre som brenner seg i protest mot religiøs undertrykkelse. Nå teller ofrene også småbarnsmødre, bestefedre og studenter. De kinesiske makthaverne kaller det «terrorisme forkledd som religion». Dette er forferdelig, så langt i år har 81 tibetanere satt fyr på seg selv, 78 har omkommet.  Det kinesiske lederskapet reagerer med frykt, men har ikke gjort mye for å stoppe selvbrennings-aksjonene. Kinas politikk overfor tibetanernes krav om kulturell selvbestemmelse kan neppe karakteriseres som vellykket og den har ikke endret seg mye siden 1950-tallet. Tibets nåværende statsminister (som er i eksil) Lobsang Sangay beskriver metoden: «Undertrykkelse, mer undertrykkelse, enda hardere undertrykkelse, og så kommer løsningen av seg selv. Men det har ikke virket.»

Kina regner tibetanerne som en av sine 56 etniske minoriteter. Tibetanerne ser på seg selv som en egen nasjon med eget språk, egen religion og egen kultur som er distinkt annerledes enn majoritetskulturen i Kina, den han-kinesiske. For hvert år som har gått, har «hanifiseringen» av Tibet tiltatt, mener tibetanerne.  Han-kinesere har begynt å «kolonialisere» landet. Industrialisering, veibygging og jernbaneanlegg har ikke nødvendigvis skapt flere jobber til tibetanere. En sentralstyrt bosettingspolitikk gjør at tibetanere frykter å komme i mindretall på egen jord.

Samtidig har den hatske retorikken økt. I offisiell kinesisk ordbruk er Dalai Lama en «ulv i munkeklær», hans tilhengere kalles «splittister». 6000 tibetanske templer og klostre ble ødelagt under kulturrevolusjonen. Angrepene på den utpregede tibetanske åndeligheten har ikke avtatt mye med årene. Kineserne driver en bevisst frykt- og ydmykelsestaktikk overfor tibetanske munker, nonner og vanlig dødelige. Det oppleves som en klassisk okkupasjonsstrategi.

Sangye Dolma (17 år). På hånda hennes står det “Tibet is an independent country” (Tibet er ett selvstendig land).

Sangye Dolma (17 år) satte fyr på seg selv sent på søndag 25 november 2012. Dolma var en nonne og omkom. Hun la igjen et bilde og en lapp, som forklarte hvorfor hun valgte å dø for denne saken.

I følge lappen/brevet til Dolma, dør de fleste med en bønn på leppene om at Dalai Lama må vende tilbake til Tibet.

«Jeg føler meg like levende som et lik som venter på å bli kremert», har en av selvbrennerne oppgitt som beveggrunn.

De halvmilitære politisoldatene i Tibet bærer ikke lenger bare våpen. Nå er de også er utstyrt med brannslokkingsapparater på ryggen. Det rapporteres om belønninger verdt flere tusen kroner for informasjon om planlagte selvpåtenninger. De som blir tatt, blir torturert og tvunget til å forsake Dalai Lama offentlig. Når skal dette ende?

Dalai Lama er fortsatt deres åndelige overhode. Kineserne svever i troen på at alt blir lettere når den 77-årige Dalai Lama dør. Mye tyder på at det er en risikabel strategi. Når han er borte, kan det vise seg at forhandlingslinjen forsvinner med ham. Det vokser opp en ny generasjon tibetanere som er i ferd med å miste tålmodigheten. Selvbrenningene bærer vitne om desperasjon.

«Jeg føler meg like levende som et lik som venter på å bli kremert»

Den 17 år gamle jenta er ikke den eneste som velger den ekstreme løsningen for å vise hva hun mener.

For tre dager siden satte to unge munker fyr på seg selv for å protestere mot det kinesiske styret av Tibet. De hevdet de handlet på ordre fra Tibets åndelige leder, Dalai Lama. I gatene har politiet nå måtte begynne å gå med brannslukningsapparater på ryggen for å kunne reagere raskere. I tillegg har landets høyesterett og sikkerhetsmyndigheter åpnet for å ta ut tiltale mot personer som setter fyr på seg selv.

Søndag rapporterte statlige medier at politiet i Sichuan-provinsen har arrestert en tibetansk munk og hans nevø for å oppfordre åtte personer til å sette fyr på seg selv siden 2009. Regjeringen i Beijing på sin side forsvarer sitt jernstyre av Tibet, og hevder den avsidesliggende regionen slet med stor fattigdom og økonomisk stagnasjon helt fram til 1950 da kommunistiske tropper «fredliggjorde den».

Noen eksperter mener Xi Jinping, leder for det kommunistiske partiet, muligens vil innta en litt annen tilnærming til Tibet når han tar over som president i mars . Hans far og tidligere statsminister hadde et tett forhold til Tibets spirituelle leder Dalai Lama. Få vet egentlig hva Xi Jinping mener om Tibet og Dalai Lama, men regner med at hans fars liberale syn vil spille en betydelig rolle. Noen håper også at han vil være mer tolerant overfor muslimske uigurer i den vestlige regionen Xinjiang, og også overfor Taiwan.

Antallet som velger å sette fyr på seg selv for å vise sitt standpunkt. Flere personer har valgt å sette fyr på seg selv i små grupper. Det var en 20 år gamle munken Phuntsog fra Sichuan-provinsen som i 2011 startet en bølge av protester mot den kinesiske regimet da han satte fyr på seg utenfor en tempel i mars.

Av Charlotte Mannes og Hellen My Ky Lam.

http://www.freetibet.org/news-media/na/full-list-self-immolations-tibet

http://www.dagbladet.no/2012/12/10/nyheter/tibet/utenriks/demonstrasjon/kina/24757453/

http://www.dagbladet.no/tag/tibet

http://www.dagbladet.no/2012/05/31/nyheter/utenriks/politikk/tibet/kina/21851535/

http://www.dagbladet.no/2012/12/07/kultur/debatt/utenriks/tibet/kina/24721792/

http://www.dagbladet.no/2012/12/10/nyheter/tibet/utenriks/demonstrasjon/kina/24757453/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: