Hvem har det verst?

For en stund tilbake leste jeg en sak på NRK.no der de stilte spørsmålet: Hvem har det verst, de tykke eller de tynne? (http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7456665 ) og ble ganske interessert i dette. Derfor vil jeg ta opp saken selv og drøfte begge sider av saken.

Det har lenge blitt spekulert over hva som kjennetegner det å være over- og undervektig. Det finnes mange definisjoner. Noen mener det har med arv, mens andre mener det har med miljø å gjøre.

 

Lommelegen.no definerer overvekt som «Å ha for mye fett på kroppen i forhold til høyden og i forhold til det som er ønskelig».Noen tenker kanskje at om du er overvektig har du god økonomi, og råd til å kjøpe mye mat, samt andre goder. Er dette nødvendigvis alltid sant? Hvordan kan man vite dette? Ta for eksempel Amerika. Der er det billigere å kjøpe hurtigmat enn det er å kjøpe sunn mat. En konsekvens av dette er at mange i Amerika er overvektige. Har de det bra? Fedme kan i de fleste tilfeller føre til farlige sykdommer og i verste fall død. I 2005 døde ca. 216 000 amerikanske voksne p.g.a fedme (http://www.news-medical.net/news/20091230/80/Norwegian.aspx?page=2)

Det finnes mange definisjoner på hva man kan kalle tynn. Noen mener det er å være slank og sunn, mens andre mener det kan være at du har spiseforstyrrelser som for eksempel Anorexia Nervosa (en spiseforstyrrelse kjennetegnet ved en vegring mot å opprettholde en sunn kroppsvekt, og en tvangspreget frykt for å gå opp i vekt på grunn av et forvrengt selvbilde, wikipedia.org) Om du har slike forstyrrelser, kan også dette i verste fall føre til død. Så hva er egentlig verst?

Du finner mange programmer på Tv som handler om det å være overvektig eller undervektig. Et eksempel er programmet: «Super size Vs. Super skinny». Der to deltagere skal være med. Den ene er «Super size», mens den andre er «Super skinny». Disse to skal i noen dager «bytte liv». Den ene deltageren som er sykelig tynn skal spise så mye som den overvektige gjør, og omvendt. Dette er utrolig vanskelig for begge to. Den tynne må spise ganske mye mer enn det han eller hun er vant til, mens den overvektige må spise minimalt i forhold til det han eller hun er vant til. Begge sliter med dette. En konsekvens kan være at en blir kvalm og svimmel med mer, fordi kroppen blir forvirret.

Følelser kan også ha mye å si for om man er overvektig eller tynn. Noen trøstespiser kanskje fordi de er lei seg, eller har det vondt, mens andre gjør det stikk motsatte: de spiser ingenting. Dette er forskjellig fra person til person. De som trøstespiser vil garantert legge på seg, mens de som lar være å spise mister mye viktig energi og kan gå ned i vekt. Ingen av delene er verken sunt eller fornuftig.

De som er overvektige har mange vanskeligheter i hverdagen med for eksempel å komme seg rundt med buss, fly osv. I noen tilfeller har det hendt at folk som skal fly ikke får plass i flysetene. (Dette har en organisasjon som heter NAAFA tatt seg av, og de skriver: «Organisasjonen har laget en liste over flyselskap som er vennlige overfor store mennesker: de som tilbyr diskret setebelteforlengere i samme farge for eksempel, sørger for at ingen andre plasseres ved siden av dersom det er ledige plasser. Og ikke som skrekkeksempelet: plasserer deg i et sete armlenene ikke kan heves og krever at man under en mellomlanding må betale for et ekstra sete for å komme videre på neste fly.»http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7456665.)

 

Andre problemer kan være å finne passelige klær og sko osv. Overvektige barn kan risikere å bli mobbet på grunn av vekten sin. Det kan også tenkes at noen undervektige kan få noen ubetenksomme kommentarer.

 

De som er for tynne har ikke fullt så mange problemer i hverdagen som de overvektige, men likevel har de sitt å slite med. I mange tilfeller vil klærne være for store, eller de vil føle seg formløse. De har nok også lett for å fryse mer. De fleste problemene for undervektige ligger i matveien. Spiser de bare litt mer enn vanlig, kan de ligge å spy og være kvalm i flere dager etterpå. Dette kan ikke være lett.

 

Det finnes mange flere eksempler, men jeg har valgt å bare fokusere på de mest relevante og har kommet fram til den konklusjon at det ikke finnes noe entydig svar. Det er like vanskelig å være overvektig som undervektig, og slik vil det kanskje alltid være. De tykke har problemer som de tynne ikke har, og omvendt. Begge deler kan være like farlig og vanskelig.

 

Kilder:

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7456665

http://no.wikipedia.org/wiki/Anoreksi

http://www.lommelegen.no/artikkel/hva-er-overvekt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: