Fantastisk avslutning

Hetland var 2/100 foran sølv og 3/100 foran bronse. Tiden ble 26,30 på 50 meter bryst på kortbane.

hetland_176517o

– Dette er helt surrealistisk. Jeg kan ikke fatte at jeg er blitt verdensmester. Nå skal jeg bare nyte den triumfen, sier en fornøyd Alexander Hetland.

– Jeg lå etter halvveis, men ved vending 25 meter bestemte jeg meg bare for at dette skulle jeg klare. Det var herlig å se at jeg var raskest av alle på de siste 25 meterne. Vanligvis har jeg vært raskest ut, og så har de andre tatt meg på slutten. Nå var det omvendt. Dette er utrolig stort, og jeg hadde det skikkelig gøy, sier han.

Hetland lå bak hele veien, men tok tittelen på de siste tre meterne.

– Helt hinsides! Det er så sterkt, men jeg er redd for at folk ikke forstår hvor stort det er, sier tidligere landslagssvømmer Gard Kvale.

– For norsk svømming betyr det mye, for Alex betyr dette alt, sier Kvale.

I bassenget i Istanbul, hadde Hetland den fjerde beste tiden fra semifinalen. Distansen var 50 meter bryst, nettopp det Hetland er best på

– Få klarer som han å levere når det virkelig gjelder, sier trener Kvale, som Hetland har representert i 15 år på landslaget.

Hetland runder 30-år om få dager. Han har trent på overtid, for å kunne få med seg de to mesterskap i høst. Først EM i Frankrike, som ga to medaljer, og deretter VM som bragte ham helt til topps.

– Jeg er utrolig imponert, men vet hva han er god for, sier Kvale, som selv ga seg som aktiv svømmer tidligere i år. Nå akter Hetland å sette punktum, og avslutningen kunne ikke vært bedre enn VM-gull.

– Noen kritiserer kortbane for å være lett, men på 50 meter bryst er det et utrolig høyt nivå. Kvale minner om at dette en verdensidrett.

For Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund, var det sterkt å være til stede i hallen, 18 km fra Istanbul sentrum. Tankene gikk til Alexander Dale Oen, som var den første til å klare å ta gull i dette for Norge. Oens VM-gull på langbane, 100 meter bryst, som han tok i 2011.

– For ti år siden hadde vi ingen i verdenseliten. Nå har vi to VM- gull, og mange andre VM- og EM-medaljer, og selv om Hetland gir seg mer eller mindre, så har vi fortsatt Lavrans Solli, Ingvild Snildal og Sara Nordenstam som er etablert der oppe. Bak dem kommer mange yngre, utøvere som vil presentere seg internasjonalt i årene som kommer, sier Eknes.

– Alex har virkelig jobbet hardt for dette. Det ble jo en skikkelig avskjedsmedalje. Men jeg håper og tror at vi på et eller annet nivå får beholde ham videre. Selv om han kanskje ikke satser individuelt, så tror jeg det kan være aktuelt å bidra til en mixedstafett.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: