Afrikas største solenergi kraftverk

Bilde

En britisk firma har annonsert planer om å bygge det de hevder er det største photovoltaic (PV) solenergi kraftverket i Afrika.

Nzema prosjektet, basert i Ghana, vil være i stand til å gi strøm til mer enn 100.000 boliger.

Byggearbeidet på det $ 400m (2 223 820 000 kroner) dyre anlegget er planlagt å starte i løpet av 12 måneder.

Utviklerne sier at de er optimistiske på at finansiering for prosjektet vil bli bekreftet innen seks måneder.

”Ferdig kokt”

Initiativet er utviklet av Blue Energy, et britisk-basert fornybar energi investeringsselskap.

Dusinvis av solenergi prosjekter har blitt annonsert på tvers av Afrika de siste årene, men få har vært på denne ambisiøse skalaen, sier bransjeanalytiker Ash Sharma på IMS Research. Han sier at det 155 mega watt store anlegget vil øke Ghanas produksjonskapasitet med 6%.

“Det er det største enkeltstående prosjektet som kommer fremover ,” sa han til BBC News. “Det er ikke det største i verden, men hvis alt går etter planen vil det være det største i Afrika.”

Han sier at et sentralt element i å hjelpe prosjektet videre har vært Ghanas fornybar energi lov. Under den loven har kraftverket blitt tildelt en feed-in tariff i 20 år. Dette er premium priser, og garanterer levetiden til graftverket.

Prosjektdirektør Douglas Coleman, fra Mere Power Nzema Ltd som vil bygge anlegget, fortalte BBC News at planleggingens vilkår var “ferdig kokt”.

“Prosjektet har land å bygge på, det har planleggernes samtykke, det har lisens, og det har fått en feed-in tariff,” sa han, “det er riktig krafverk på rett sted til rett tid.”

Han var overbevist om at finansieringen som trengs for å bygge anlegget kan samles inn innen neste seks månedene.

Selskapet bak ordningen er majoritets eid og finansiert av medlemmer av Stadion Group, et stort europeisk privat eid og utviklet selskap med £ 2,5 milliarder pund til forvaltning.

Ash Sharma mener at støtte fra dette firmaet pluss feed-in tariff gjør ideen levedyktig.

“En av de største hindringene er overvunnet og finansieringen ser ut som den kan være i en god posisjon til å lykkes, vil jeg si.” 

I motsetning til mange andre solenergi prosjekter i Afrika som bruker konsentrert solenergi, vil Nzema anlegget bruker photovoltaic (PV) teknologi for å konvertere sollys direkte til elektrisitet. Douglas Coleman sier egenskapene til Solen i Ghana passer best for PV.

Mens bekymringer har blitt reist de siste ukene om fremtiden for Nord-Afrikas Desertec prosjekt som tar sikte på å eksportere solenergi til Europa, har forskere er langt mer håpefullt syn på utsiktene for de lokale afrikanske markedene.

Etterspørselen etter fornybar energi har vært holdt tilbake i fremvoksende økonomier som Ghanas på grunn av høye kostnader, men et ferskt innkjøp av solcellepaneler, har fått prisene på verdensmarkedet til å ”riste”– mye til fordel for afrikanske land.

“Grunnen til at teknologien ikke har tatt av så langt er at det har vært for dyrt,” sier Ash Sharma, “men kostnadene av solenergi har avtatt dramatisk de siste to årene, de har falt med 40% pluss, og Dette har virkelig skapt en mulighet for å ta det i bruk i nye regioner i Afrika og Asia. “

Installeringen av mer enn 630 000 solar PV moduler vil begynne innen utgangen av neste år. Elektrisitet vil trolig bli generert tidlig i 2014. Det er tenkt at det vil nå full kapasitet ved utgangen av 2015.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20583663

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: