Evig søndag

Evig søndag er en roman som er skrevet av Linnéa Myhre. Den er utgitt av Tiden Norsk Forlag, og er på 192 sider.

evig_s_ndag

Linnéa Myhre er 22 år, og en av Norges mest kjente bloggere. Bloggen Alt du vet er feil (linniiie.com) har vunnet flere priser, blant annet ble hun i 2011 kåret til årets beste blogger på både Vixen Blog Awards og Costume Awards. Høsten 2011 var hun med i NRK P3s serie på nett-tv La Linnéa leve, som vant pris for beste nettserie våren 2012. Linnéa har vært åpen i media om sine psykiske lidelser. Hun har slitt mye med spiseforstyrrelser og depresjoner.

Hun begynte å blogge i 2008. Det var på den tiden blogg begynte å vokse seg større i Norge. Rosablogger var, og er enda, den mest populære type blogg. De skriver som om livet er en dans på rosa skyer. Det de skriver om, er for det mest såkalte «outfits», der viser de hvilke klær de har på seg, og «innkjøp», der viser de det siste de har kjøpt. Rosabloggerene er de som fikk nesten alle Norges ungdomsjenter til å begynne å spise Sushi, kjøpe skyhøye Jeffrey Campbell-sko, bruke extensions, og bleke tennene.
Så dukket «Alt du vet er feil» opp. Linnéa Myhre er det motsatte av rosabloggerne. Hun fremstiller ikke livet som perfekt. Hun forteller ærlig at hun sliter med spiseforstyrrelser, og at livet er vanskelig. Hun skriver på en måte som gjør at hun virker veldig sint, og det er hun kanskje også. På innleggene hun legger ut på bloggen sin skjeller ut leserene, og tilfeldige folk hun har truffet i butikken, på gata, på bussen, eller på byen. På grunn av måten hun skriver på, blir hun ofte kaldt «sinnabloggeren», et navn som passer ganske bra. Selv om Linnéa skreiv om spiseforstyrrelser og triste ting på bloggen, var bloggen veldig morsom. Når hun kjefter tar hun alt på kornet, og som leser kjenner man seg godt igjen.

Boka «Evig søndag» er det siste bloggkapitlet til Linnéa, hvor vi følger et år i livet hennes. Bloggen «Alt du vet er sant» avsluttet hun da boka kom ut. På bloggen var hun sint, i boka er hun trist, sårbar, og man merker virkelig hvor dyp depresjonen hennes egentlig er. Linnéa bor i en liten leilighet i Oslo, sammen med undulaten Twitter. Dagene hennes går for det meste i å sove, dopa på sovetabletter. Hun spiser et måltid til dagen, en pakke speltlomper. Hvis hun ikke spiser akkurat på sitt faste tidspunkt, kan hun ikke spise den dagen i det hele tatt. Linnéa var sikker på at hun ikke kom til å klare å skrive boka ferdig, men at den kom til å ende med døden hennes. Slik ble det heldigvis ikke! I løpet av året vi følger henne går hun til en ny psykolog, Finn. Finn hjelper Linnéa veldig mye med samtaleterapi. Man merker godt at hun blir friskere i løpet av dette året. På slutten av boka bestemmer Linnéa seg for å flytte hjem til Molde, byen hun vokste opp i. Hun trenger noen som kan passe på henne, og moren stiller opp.

978x
På bildet: Linnéa Myhre.

Da jeg lånte denne boka på biblioteket hadde jeg gledet meg til å lese den lenge. Jeg elsket bloggen, og håpet boka kom til å inneholde den samme sinte tonen som bloggen hadde. Det gjorde den ikke. I et par kapitler var hun «sinnabloggeren», men ellers stakk denne boken mye dypere, og vi fikk lese det hun ikke fortalte på bloggen. Det ble ikke til at jeg lo noe særlig i denne boka, snarere tvert i mot. Selv om et par kapitler var som blogginnlegg spekket med ironi, og «kjeft», vil jeg si at denne boka var mye mer alvorlig, og veldig trist. Likevel likte jeg denne boka veldig godt! Jeg håper Linnéa kommer ut med flere bøker, for hun er et fantastisk forfatter-talent.

Bildelinker: http://www.dagbladet.no/2012/08/03/magasinet/pa_tomannshand/linnea_myhre/22802266/, http://beathesbokhylle.blogspot.no/2012/08/bokanmeldelse-evig-sndag-av-linnea-myhre.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: