Nordmenn er verst i verden

– når det gjelder panting av halvfulle flasker!

panting tomra

Ifølge Marius Løken, viseadministrerende direktør i Tomra System ASA, sier og bekrefter at nordmenn er verst i verden når det kommer til å pante inn halvfulle flasker.

Tomra har ca. 67.000 pantemaskiner over store deler av verden, hovedsakelig i Europa og i USA, og stort sett i land som har pantelovgivning.

– Jeg tror det er sant at det er mer restvæske på norske flasker enn i de fleste andre land, bekrefter Marius Løken til DinSide.

Situasjonen endrer seg svært stort om en går over grensen til nabolandet Sverige.

Dessverre så taper Norge mot Sverige når det gjelder panting. Men det kan kanskje vær noe med at panteforholdene er så mye bedre i Sverige. I Norge så er det ofte at panteautomatene går helt ”konkurs”, og de aller fleste er veldig gamle, mens i Sverige blir panteautomatene ”oppdatert” regelmessig.

I Sverige vil du se at det er mindre restvæske og renere flasker enn det vi finner i Norge, av en eller annen grunn. Kanskje vi har bedre råd, spør Løken.

Japanerne vasker flaskene rene før de panter dem.

Viste du at du kaster penger dersom du panter svenske flasker i Norge?

I 2009 ble det pantet 305 millioner bokser og 91 millioner flasker med pantemerke. Det ga 5500 tonn aluminium til nye bokser og 3700 tonn plast til nye plastprodukter.

Tillater inntil 20 prosent væske

Ifølge Marius Løken kommer det en god del flasker inn i pantemaskinene som ikke er tomme, men hvor følsom er egentlig panteautomatene i forhold til vekt på flaskene?

Det er faktisk vekta som fortelle oss hvor mye væske det er igjen i flaskene!

– Maskinen er designet som en «fuske-detektor». Den er egentlig laget for å forhindre deg fra å ta fulle flasker fra hylla og dytte inn i maskinen, så vi klarer ikke å være veldig strenge på væske. Vi trenger cirka 20 prosent væske i en halvliter før vi kan si at den er for tung, sier Løken.

Væske som er igjen på flaskene som sendes inn i panteautomatene medfører gjerne mye søl i panteautomatene, som butikkpersonalet må rydde opp i.

– Noen ønsker å begrense væskeinntaket i maskinene, fordi det blir litt for mye søl med væske, så vi oppfordrer gjerne brukeren til å tømme flaskene før de putter dem inn i automaten, sier Løken.

Noen butikker har forsovet en eller to vasker ved siden av panteautomatene, men ikke alle har det, noe som gjør at nordmenn ikke ”husker” å tømme ut flaskene helt.

– Men nordmenn har gode råd, så det kommer en del flasker med mye bunnvæske, sier Løken videre.

Den første pantemaskinen

Den første pantemaskinen!

Kilder :

http://www.dinside.no/904177/nordmenn-er-verst

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: