Fordi de ser ut som menn

Den Indonesiske byen Lhokseumawe vil kanskje få en ny lov som forbyr kvinner å sitte på motorsykkelen med bena på hver sin side.

Ordføreren i Lhokseumawe ønsker at det skal være ulovlig for kvinner å sitte skrevende på en motorsykkel bak en mannlig sjåfør. Den indonesiske byen som er en del av Aceh-provinsen, har en befolking på 170 000 innbyggere og er den eneste regionen i Indonesia som følger den islamske loven Sharia (den evige norm).

Suaidi Yahya, byens ordfører, hevder at slik kvinnene sitter på motorsyklene i dag ikke henger i tråd med islamske verdier. Han sier også hensikten og målet med den foreslåtte loven er å spare folks ”moral og oppførsel”.

Kvinnelige passasjerer vil bare være tillatt å sitte sidesal (med bena på samme side) fordi å sitte på den andre måten bryter med de islamske verdiene og fordi posisjonen vil provosere den mannlige sjåføren.

Ordføreren har også uttalt følgende: ”Når du ser en kvinne sitte med bena på hver sin side, ser hun ut som en mann. Men hvis hun sitter sidesal, ser hun ut som en kvinne”.

Han har også lagt til at passasjerer som sitter sidelengs, sjelden faller av.

Vil forby dette

Vil forby dette

Dersom by-loven blir godkjent av de lokale myndighetene, blir de kvinnelige passasjerene nødt til å sitte på den ”korrekte” måten   Om noen allikevel velger å sitte ”som enn mann”, vil de bli straffet. ”Når det har blitt en by-lov, vil det automatisk være sanksjoner”, forteller Suaidi.

Den mulig kommende loven har også noen unntak. Kvinner kan fortsette med å sitte med begge bena på hver side om de kjører alene. Men dette er forutsatt at de riktig kledd, i følge Suaidi.

Forskriften har blitt møtt med kritikk fra kjente muslimske aktivister, blant andre Ulil Abshar Abdalla. Lite overaskende er det at det ikke er nevnt i noen islamske tekster hvordan en kvinne skal sitte på en motorsykkel. Ulil har skrevet følgende på sin Twitter-konto: ” Det er ikke regulert i Sharia hvordan man skal sitte på en motorsykkel. Det er ingen omtale om det i verken Koranen eller hadith”.

Det nye lovforslaget som Suaidi håper å få gjennomført i løpet av noen få måneder, har ført til store bekymringer blant folket.  Feministiske grupper som er imot  reguleringen, legger til at regionen har langt større problemer enn hvordan en kvinne skal sitte bak på motorsykkelen.

 

kilder:

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-20896966

http://www.asphaltandrubber.com/news/indonesia-side-saddle-motorcycle-law/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: