Svinekjøtt eller biff?

Bildet er hentet fra Google

 

I Sverige ble det avslørt at importselskapet CKA CHark, Heat og Barterinvest har farget lyst svinekjøtt rødt og solgt det som argentinsk oksefilet. Det startet med at en kunde klaget på et parti kjøtt. Etter flere nærmere undersøkelser fant Tomas Narving fra Svensk Cater i Karlstad spor etter injiseringsnåler i kjøttet, i følge den svenske nettavisen nwt.se.

Kjøttet ble deretter sendt det svenske mattilsynet der det ble konstatert at det ikke dreide seg om argentinsk okse i det hele tatt. Derimot viste det seg å være svinekjøtt fra fullvoksne griser som var farget rødt.

Det ansvarlige selskapet er nå anmeldt til politiet og saken etterforskes for fullt. Politiet tror at det i løpet av de siste to årene har kommet inn nesten 100 tonn falsk oksefilet. Over 70 tonn er allerede solgt og spist. Det tilsvarer 350 000 oksefileter på rundt 200 gram.

”Kjøttet kommer fra Ungarn og er derfra solgt til grossister i Sverige, Danmark, Finland og Litauen,” sier Tomas Narving, som først avslørte bedrageriet.

Selv sitter Narving på 3 tonn påstått oksefilet etter avsløringene. Dette ligger nå på frys. Trolig kommer de til å bestemme seg for at det skal destrueres, sannsynligvis brennes. Siden man ikke vet hva som er sprøytet inn i kjøttet, kan det heller ikke benyttes til dyrefôr. Da fargingen av kjøttet ble oppdaget i høst, gikk Livsmedelsverket ut med en advarsel i EU. De mener at den tilsatte fargen som ikke er deklarert, kan føre til helsefare

I tillegg til at dette er umoralsk, ikke minst med tanke på muslimer og jøder som ikke spiser svinekjøtt, er det også en risiko knyttet til at forbrukerne ikke tilbereder kjøttet riktig. Mange vil ha en biff nesten halvrå, men om man spiser halvrått svinekjøtt kan det finnes bakterier man blir dårlig av.

http://www.aftenposten.no/okonomi/100-tonn-svinekjott-solgt-som-biff-i-Sverige-7086330.html#xtor=RSS-3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: