Burde genmanipulering være lovlig eller ikke?

Når en organisme blir genmanipulert vil det si at vi går inn i dets gener og endrer på dem. Dette kan være av ulike årsaker, som for eksempel at det har skjedd en feil med en av genene. Organismer som er genmanipulert kalles for genmodifiserteorganismer (GMO). Det at vi går inn i genene og arveegenskapene, og endrer på dem, kan ha både sine fordeler og ulemper.

I noen land er det lov å gjøre dette på dyr, i de fleste tilfeller ikke for å redde dem fra en sykdom, men for å lage «et perfekt» eksemplar av det. Et eksempel er at forskere nå har klart å endre på genene til malariamyggen, slik at malariaparasitten ikke kan utvikle seg.

 

Jeg mener at genmanipulering kan være både positivt og negativt. Det positive er at om man for eksempel er gravid, og finner ut at barnet har «Downs syndrom», så kan man gå inn i genene og endre på dem. Dette vil være bra, ikke bare for selve barnet som kanskje vil få et annet liv, men også for foreldrene som får en ikke full så strevsom hverdag. Man kan også hindre andre arvelige sykdommer i å forekomme, og dem som allerede har arvet dem, kan man kanskje hjelpe fordi man er forberedt på den. En annen fordel er som nevnt tidligere, at dyr og insekter kan endres på slik at de får nye og forbedret egenskaper. Det er ikke bare insekter som malariamyggen som er endret på, men også dyr som fisk, hund, ku, mus, sau og hest, og mat. De har foreksempel endret på genene til kuer og sauer, slik at de produserer mer melk og ull. Genmodifiserte dyr kan også brukes som «bioreaktorer», det vil si til produksjon av spesielle proteiner som er viktige for både mennesker og dyr. Det er faktisk også noen som har endret på genene til enkelte sorter av tomater, for å få dem rødere, og for at de skal ha lenger holdbarhet.

 

Det som er ulempen ved genmanipulering er at det kan gå litt over streken. Folk vil kanskje gå inn å endre genene til sine barn, selv om de ikke har noen sykdommer eller genfeil. De vil kanskje gå inn å endre på hvordan de skal se ut, eller hvordan de skal oppføre seg. Noen vil kanskje genmanipuleres for å bli raskere og sterkere. Jeg mener at gleden av å være sterk og rask er mye større når du vet at du har jobbet hardt for det, og har oppnådd resultater selv. Vi burde bruke den teknologien vi har i dag kun i nødvendige situasjoner. Hvis alle skal få kunne endre på det dem vil, da vil kanskje alle ende opp med å se like ut? Hvor kjedelig hadde ikke det vært? En fare ved å genmanipulere er også at den opprinnelige arten kan dø ut. Heldigvis har flere tenkt på dette, og på Svaldbard finnes det et naturlig lager som har konstant temperatur, der det oppbevares mange ulike frø/celler til opprinnelige arter av for eksempel planter.

 

Jeg synes at genmanipulering burde være lovlig, når det gjelder i nødvendige situasjoner som for eksempel der man kan unngå syndromer og sykdommer, og ikke i dem der man kun vil endre på ting for øyets skyld.

 

Kilder:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: