Her blir folk over 100 år

Vil du ha et sunt og langt liv med lite sykdom og bedre livskvalitet? Her får du vite tipsene som får deg til å leve lenger, og de plassene der folk lever lengst i verden.

Det finnes noen få plasser i verden hvor folk lever mye lengre enn gjennomsnittet. Fem plasser i verden er utpekt som «blå soner» hvor innbyggerne har ti ganger så høy sannsynlighet for å bli over 100 år. «Blue zones» som det heter originalt, ble skapt av den tidligere National Geographic-journalisten Dan Buettner og andre forskere som i over ti år har reist rundt i verden og forsket på hvor folk lever lengst.

Øya Ikaria

På femte, og siste plass, finner du en liten øy kalt Ikaria, som ligger i Hellas, 19 kilometer fra Samsos og 56 kilometer fra Tyrkias kyst. På «den røde øya» som den blir kalt, bor det mellom 6000 og 10 000 mennesker. Kallenavnet kommer av at kommunistpartiet vanligvis får 35-40 % av stemmene. Øya har de mest naturlige radioaktive kildene i Europa, som brukes blant annet til behandling av sykdommer. Helt siden 2009 har det blitt forsket på alder her, og studiene viser at det er tre ganger så stor sjanse for å bli 90 år her enn som det er i USA. Sjansen for å få kreft er tyve ganger mindre enn i resten av verden, demensforekomsten er 75 prosent lavere, hjerte-karsykdommer er svært sjeldne, nesten ingen har hørt om depresjoner, og aldersrelaterte plager dukker opp nesten ti år senere enn hva den gjør andre plasser i verden.

Kanskje en av grunnene er maten som spises her. Den er nemlig laget av selvplukkende ingredienser. Dessuten drikker de fleste ett glass vin til dagen, som skal være veldig bra for hjertet og blodet. Personer opp i 80års alderen jobber fremdeles, og står opp tidlig for å gå opp på fjellet å melke geitene.

En 98år gammel mann med sin Kone

En av beboerne, Grigoris Tsahas, er hundre år og går en tur på 4 kilometer hver dag på ulendt terreng. Hver morgen startet han dagen med et glass geitemelk og en neve oliven som han henter fra hagen. At han har røykt de siste 70 årene, har ikke gått inn på helsa hans.

I Norge ligger den gjennomsnittlige levealderen på 81 år, som er ganske høyt det også. For kvinner ligger den på 83, og for menn ligger den på 79 år. Da nyåret ankom hadde vi 345 personer i Norge som var hundre år, og hele fem menn og 29 kvinner var over 105 år.

Men hva er egentlig hemmeligheten til et langt liv? Her kommer de beste tipsene:

 1. Vær i bevegelse

Gå en liten tur hver dag. Litt mosjon er bedre enn ingenting

 1. Ikke stress så mye

Ta livet som det faller seg, prøv å slappe litt mer av

 1. Ikke bekymre deg for mye

Føl at livet har en mening

 1. Spis så mye at du demper sulten, men ikke føler deg stappmett

Da vil du holde en sunn kroppsvekt

 1. Spis mat som er dyrket i naturen. Unngå mat med kunstige stoffer

Spis mye urter, fisk, korn og grønnsaker.

 1. Litt vin hver dag gjør godt for hjertet og sjela

Urtete er også med på å gjøre at menneskene på Ikaria holder seg så godt

 1. Vær sosial

Ikke steng deg inne alene

 1. Ha fokus på familie og venner

De vil garantert få deg i godt humør, som vil gjøre at du lever lenger

 1. Få nok søvn

Utenom Ikaria, er Japan det landet som ligger øverst på lista. Deretter kommer Italia, Hellas, Costa Rica og USA. Andre land som har høy gjennomsnittlig levealder er Australia, Israel, Island og Sveits.

Kilder:

 • Artikkel av Rønnaug Jarlsbofra. Lest 16.januar.2013
  • Dagbladet Magasinet, utgitt 12.januar.2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: