Iskaldt

Om du synes det er kaldt her hjemme nå, kan du trøste deg med at vintertemperaturen i Norge er nesten milde sammenlignet med landsbyen Oymyakon nordøst i Russland.

I Oymyakon er gjennomsnittstemperaturen i januar minus 50 grader, og den laveste temperaturen målt hittil, er minus 71,2 grader.

Ironisk nok, betyr Oymyakon egentlig «vann som ikke fryser», og navnet stammer fra en varm kilde i nærheten, ifølge den britiske avisa Daily Mail.

Oymyakon er ikke en by, og det tar tre dager å kjøre fra Oymyakon til den nærmeste byen, Yakutsk, som er verdens kaldeste by. Der er det gjennomsnittlig 40 minusgrader om vinteren.

Livet i Oymyakon er tøft. Blekket i kulepenner fryser. Batterier dør raskere. Metall fryser seg fast til huden. Biler kan ikke startes uten å tenne et bål under drivstofftanken. Aksel oljen fryser også og må varmes med en blåselampe. Det lokale kraftverket brenner kull for å varme vannet sånn at vannet strømmer til hjemmene. Når kull-leveransene er uregelmessige må kraftstasjonen brenne ved. Hvis strømmen stopper, tar nedfrysningsprosessen av byen ca. fem timer, og rørene fryser til og sprekker.

Et annet problem er begraving av lik. Det tar to eller tre dager å grave en grav i frossen jord. For å grave en grav, må de ha et bål tent et par timer, noe som tiner opp bakken litt. Etter på skyver de kullet til side og graver noen centimeter ned i jorden. Prosessen gjentas i flere dager til hullet er dypt nok til å begrave kisten.

Landsbyskolen i Oymyakon stenger bare hvis det er under 52 kuldegrader, og skolen fikk først innendørs toalett i 2008, i følge BBC. Det er ikke noe mobildekning i landsbyen – og hadde det vært det, hadde det fortsatt ikke vært mulig å bruke mobiltelefon, for telefonene tåler ikke så ekstrem kulde.

Innbyggerne har få moderne fasiliteter, og varmer stort sett hjemmene sine ved hjelp av ved eller kull. Det er kun én butikk i landsbyen, og beboerne livnærer seg stort sett som jegere, isfiskere og reinsdyroppdrettere. Kostholdet består stort sett av heste- eller reinsdyrkjøtt.

Kokende vann som fryser i luften.

Kilder

http://www.dagbladet.no/2013/01/23/nyheter/utenriks/ver/kulde/vinter/25394393/

http://www.amusingplanet.com/2012/05/oymyakon-coldest-inhabited-place-on.html

Advertisements
Tagged , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: