Storbritannia ut av EU?

– Statsminister Cameron vil gi britene en ny EU-avstemning.

afp000466505-AY1QjLDNJx

Storbritannias statsminister vil la folket bestemme om Storbritannia skal gå fra stillingen som en EU-medlem eller å bryte ut.

David Cameron har lovet britene en folkeavstemning om videre EU-medlemskap innen 2018, og sa det var på tide å avklare forholdet én gang for alle.

Statsministeren vil foreslå at det etter 2015 holdes en folkeavstemning om hvorvidt Storbritannia skal medes ut av EU.

– Forlater vi EU er det på en ”enveisbillett”, advarte Cameron

EU-medlemskapet er betent i Storbritannia, og landet er blant dem som har tviholdt på egen valuta. Den økonomiske krisa i Sør-Europa har ikke gjort teamet mindre diskutert i London.

Men han ønsker først å diskutere dette med EU, for å kunne gi velgerne sine et klart alternativ.

– Så snart vi har forhandlet fram et nytt samarbeidsgrunnlag, vil vi gi britene en folkeavstemning med et klart valg: Enten å bli værende i EU under de nye forutsetningene, eller å gå helt ut. Det blir et ja/nei-valg, står det i den planlagte talen, ifølge BBC.

Statsministeren David Cameron spiller et høyt spill om EU.

Forskerne sier at han skisser to alternativer som begge vil innebære stor endring for Storbritannias EU-tilknytning. Denne talen snakker først og fremst til et hjemlig publikum, der han vil tilfredsstille EU-skeptikere i eget parti. Han prøve å fremstå som handlekraftig og samtidig være lydhør overfor velgerne, og deres bekymring for EUs byråkrati.

Ifølge BBC vil han foreslå en slik avstemning dersom de konservative vinner neste valg, men kun om de vinne!

Reforhandlingen av betingelsene for Storbritannias EU-medlemskap, vil bli en del av det neste valgprogrammet til Camerons konservative parti. Hvis de vinner neste valg, vil avstemningen kunne holdes i første halvdel av neste parlamentsperiode.

I utdrag av talen som tidligere er offentliggjort, understreker Cameron at EU må finne en løsning på tre store utfordringer. Det er gjeldskrisen i eurosonen, sviktende konkurranseevne og dalende støtte hos befolkningen i Unionen.

– Dersom vi ikke tar tak i disse utfordringene, er faren at Europa mislykkes, og at det britiske folket sklir mot en utmelding, heter det i talen.

– Jeg ønsker ikke at det skal skje. Jeg ønsker at EU skal lykkes, og jeg ønsker et forhold mellom Storbritannia og EU som gjør at vi blir værende.

Det store spørsmålet er om britene vil får gjennomslag for en ny type avtale, eller om de andre EU-landene vil sette en stoppe for britenes spesialønsker.

Cameron er under hardt press på hjemmebane for å definere forholdet til EU på nytt.

Enkelte politikere hevder at en folkeavstemning om EU vil kunne endre Storbritannias rolle i verden, skape avstand til allierte og undergrave Camerons politiske skjebne. Han er blitt advart fra en rekke hold, blant annet USA, som i klare ordelag ber Storbritannia om å forbli i EU.

Også europeiske politikere har gitt britene klare oppfordringer om å forbli en del av det europeiske prosjektet, men det er også klart at tålmodigheten med kranglevorne briter begynner å bli tynnslitt i.

Kilder:
http://www.dagbladet.no/2013/01/23/nyheter/utenriks/storbritannia/europa/eu/25392573/
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/–Cameron-spiller-et-hoyt-spill-om-EU-7099532.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: