Har fattige familier størst sannsynlighet for å bli feite?

Før var det slik at man kunne se hvilke barn som kom fra ressurssvake familier på grunn av at de var underernærte og små, men nå til dags er det stikk motsatt. En grunn til dette kan være at ressurssvake foreldre kjøper ofte billig, men usunn, ”junkfood” til barna sine.

Storbritannias helseminister Anna Soubry sier rett ut at fedme er direkte knyttet til fattigdom og at skylda kan legges på foreldrene. Hun mener det er dypt ironisk at barna lider på grunn av foreldre som gir dem en overflod av dårlig mat, og at TV-middagene har ødelagt tradisjonelle strukturer for familielivet. Selvsagt er det ikke slik at alle overvektige har en bakgrunn fra ressurssvake kår, men det er i den retningen trenden peker.

Tall fra helsedepartementet viser at barn fra ressurssvake familier har nærmere dobbelt så stor sjanse for å bli overvektige sammenlignet med barn fra rike familier. Ferske tall for 11-åringer viser at 24,3 prosent av engelske barn fra fattige familier er overvektige. For barn fra rike familier er tallet 13,7 prosent. Det å ha struktur i hverdagen mener Soubry er et viktig tiltak for å minske problemet med fedme. Familier spiser middag foran TV-en, og enkelte går så langt at de til og med har kvittet seg med spisebord. Også har konseptet med å stå opp i rett tid og spise en skikkelig frokost før skole eller jobb, forsvunnet hos mange. Det er foreldrene som har hovedansvaret for å sørge for at barna får skikkelig mat, men mange familier sliter med dette på grunn av den ustrukturerte hverdagen. Barn trenger struktur og rutiner!

Silhuetter som viser en normal, en overvektig og en svært overvektig person

Ofte er det slik at usunn mat er billigere enn sunn mat. Et godt eksempel på dette er prisene de har på McDonalds i forhold til prisene på andre plasser som for eksempel cafe MM. Mange unge som er på byen eller kjøpesentre på en lørdag har ikke råd til å bestille seg mat på café dersom de blir sultne, ettersom at prisene er skyhøye! Dermed er det slik at de ender opp inne på McDonalds, der de kan få en saftig cheeseburger til bare tikroningen.

I England er skolene og skolematen også litt annerledes enn i Norge, det kan jeg si fra personlig erfaring. Matboksene til skolebarn i England er så store at de har egne håndtak og bæres som en ”mini-veske”, og de er stappet full av masse usunne godsaker. Hvis det da er slik at ”junkfood” er billigere enn sunn mat, og foreldrene har ansvar for å fulle opp de gigantiske matboksene til barna sine, så stemmer det vel kanskje at hvert fall i England har fattige familier størst sannsynlighet for å bli feite?

feite

http://www.dagbladet.no/2013/01/23/nyheter/utenriks/england/kosthold/25392983/

http://no.wikipedia.org/wiki/Fedme

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: