Må gravide kvinner spise for to?

Det sies at kvinner kan spise så mye de vil når de er gravide, de spiser jo tross alt for to. Er dette riktig? Er det sunt for mor og barn at moren legger på seg litt ekstra i svangerskapet, eller kan det være ødeleggende?  

Image

Alle kvinner som har gått gravide kan fortelle deg hvordan familie og venner stadig har skjøvet mat foran dem og sagt: ”Kom igjen, forsyn deg, du spiser for to nå”. Kvinner som har brukt hele livet sitt på å passe på vekten føler seg ofte lettet når de er gravide, for da trenger de ikke å passe på hva de putter i seg. For en gangs skyld er det faktisk lov, og selvfølgelig er det bra for barnet at man spiser mye?

Uheldigvis viser undersøkelser at dette ikke er helt sant. Troen på at man spiser for to når man er gravid har gjort at hele en av tre gravide kvinner legger på seg alt for mye under svangerskapet, og ender opp med å bli medisinsk overvektige. Det er ikke bare vanskelig å bli kvitt denne vekten etter at barnet er født, det kan også få alvorlige konsekvenser.

Det gir økt risiko for høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes. Det kan også påvirke selve fødselen med for eksempel høyere risiko for dødfødsel.

Mange kvinner mener de er stadig skrubbsultne når de går gravide, derfor kommer det kanskje ikke som en overraskelse at de derfor spiser mer. Likevel kan det være noen som spiser overdrevet mye, og bruker det at de er gravid som en unnskyldning for å spise mer usunn mat. Professor Jane Ogden, psykolog ved universitetet Surrey i England, har nemlig funnet ut at kvinner føler at graviditeten gjør det lovlig å spise mer. Det å spise for to kan bli en vane som er vond å vende etter svangerskapet, og dette kan være en stor fare for kvinnen.

Image

Den amerikanske mat- og helseorganisasjonen ”The American Dietetic Association” har  gjennomgått ulike tiltak som har blitt gjort for å hjelpe kvinner med å unngå overdreven vektøkning under svangerskapet, og de har funnet ut at noen tiltak har fungert, mens andre ikke. I Finland ble kvinner rådet til å spise mer frukt og grønnsaker under svangerskapet, men det viste seg at de ikke la på seg mindre. I USA var det noen tiltak som fungerte, bortsett fra når kvinner var overvektige før de ble gravide.

Så, om det ikke stemmer at kvinner er nødt til å doble matinntaket når de er gravide, hvor mye bør de spise da? Institute of Medicine recommends i England anbefaler gravide kvinner å spise tre måltider og to mellommåltider hver dag. De anbefaler også å få i seg 340 kalorier ekstra hver dag i det andre trimesteret, og 452 kalorier ekstra hver dag i det tredje trimesteret.

Dette tilsvarer det samme som et helt vanlig kosthold pluss to egg i de midterste månedene av svangerskapet, og noen sjokoladebiter og litt hvitløksbrød ekstra i de siste månedene. Det kan neppe kalles å spise for to, og derfor kan vi si at det er en myte at kvinner spiser for to når de er gravide. Som Patrick O’Brien sier det: ”Du spiser for en og litt til”.

Kilde:

http://www.bbc.com/future/story/20120626-can-pregnant-women-eat-for-two/1

Bildekilder:

Bilde 1: http://www.nettavisen.no/imagecache/parameter/?upsizable=true&action=resize&width=880&height=-1&url=http://pub.tv2.no/multimedia/na/archive/00461/gravid_461413p.jpg

Bilde 2: http://healthbreaksloose.com/wp-content/uploads/2011/12/eatingfortwo.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: