Norges mest brukte og særeste navn

På SSB.no kan man nå finne navnestatistikken fra 2012. På topp finner man navnene Lukas/Lucas og Nora, som har vært svært populære de siste ti-tolv åra. Lucas/Lukas har ligget på toppen de siste fem årene, og Nora har vært blant de 12 mest bruke.

Skjermbilde 2013-01-28 kl. 09.26.23

I 2012 fikk 527 gutter Lucas eller Lukas som første fornavn. På andre og tredje plass finner man navnene Emil og Mathias, som også har ligget langt oppe på listene den siste tiden. Navnet som har klatret opp flest plasser er ”Liam” som er en variant av William. Liam klatret opp hele 24 plasser, og ligger nå på 14.plass. Andre populære guttenavn er Jonas, Alexander, William, Oskar, Magnus, Markus og Oliver.

Skjermbilde 2013-01-28 kl. 09.26.30

Etter Nora ligger jentenavnet Emma, som har vært mest brukt de siste 12 årene før Nora toppet 1.plassen i fjor. På tredjeplass ligger Sofie. Andre populære jentenavn er Linnea, Sara, Emilie, Ingrid, Thea, Leah og Sofia.

 

Om du derimot ønsker å kalle ungen din for noe originalt, bør du følge med nå. I Norge kan man nemlig så å si finne på et navn selv, og få det godkjent.  I 2008 fantes det over 4000 jenter og gutter med helt unike navn i Norge. Det finnes hele 20 personer i Norge med ”Love” som førstenavn, men det mest spesielle er nok sørlendingen ”Jan Banan”.

 

Blant kjendisene har det blitt en stor trend å kalle barna sine for uvanlige navn. Noen eksempler på dette er Märta og Aris datter kalt Emma Tallulah (som også dattera til Demi Moore har fått), Morten Harkets datter kalt Karmen Poppy og Odd Nerdrums sønner kalt Bork og Øde. Andre utenlandske kjendiser har også hengt seg på denne trenden, og noen eksempler på dette er Gwyneth Paltrows datter Apple, Geri Halliwells datter Bluebell Madonna, Kim Basinger som kalte ungen sin Ireland (Irland), Nicholas Cage som kalte dattera Kal-el og Jamie Oliver som kalte dattera for Poppy Honey.

De topp ti mest unike fornavnene for jenter i Norge er: Diis, Flora, Perline, Tabitha, Nira, Lerke, Eirun, Lusine, Love, vilje, Wilhelmine og Alfa.

For gutter er det: Bellest, Eggert, Malthe, Solan, Theis, Thorn, Milian, Love, Godtskalk, Trygg, Emrik, Vidkun og Villi.

 

 

Kilder:

 

http://www.dinepenger.no/bruke/her-er-fjoraarets-vinnernavn/20326695

http://www.klikk.no/foreldre/barnimagen/navn/article447528.ece

http://www.parentdish.com/2010/04/05/parentdishs-100-weirdest-celebrity-baby-names/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: