En god latter forlenger livet?

Vi har alle hørt utsagnet, en god latter forlenger livet. Påstanden kan for noen virke ganske logisk, men nå har norske forskere faktisk funnet bevis for dette utsagnet.

Latter er god medisin for både kropp og sjel. Opplever en mye stress, mange konflikter eller smerte, kan latter være en fantastisk effektiv måte å få hjernen til å fokuserer på noe annet. Humor gjør at byrdene i det daglige kjennes lettere. En kan få inspirasjon, fokus, håp og bli knyttet til andre. Kroppen blir rett og slett våken, og vi føler gjerne en ny energi.

En god latter gjør at kroppen slipper løs spenning og stress, noe som etterlater musklene i kroppen avslappet. Fordelene med å le er mange, og vi kan dele dem inn i tre. De fysiske, de psykiske og de sosiale fordelene.

Noen av de fysiske fordelene en kan få av å le er at stress nivået av hormoner senkes, eventuell smerte minker, kroppens muskler får slappe av og immunforsvaret forsterkes. Latter kan også forebygge hjertesykdommer.

De psykiske fordelene ved å le vil være at angst og frykt minker. Ja, for vi kan jo ikke føle oss redde, sinte eller triste når vi ler. Latter vil også få oss i bedre humør og vi vil stresse mindre. En god latter gir oss mer glede i hverdagen.

Å le mye har ikke bare fysiske og psykiske fordeler. God humor kan også gi sosiale fordeler. For det første fører latter oss sammen og vi blir knyttet til andre mennesker. Det styrker forhold, hjelper oss til å uskadeliggjøre konflikter, og vi kan få et økt og bedre samarbeid med andre.

De norske forskerne som mener de har funnet bevis på at en god latter forlenger livet, sier at latter og humor skal ha en enorm effekt så lenge en er under 70 år. Det er til sammen 53.500 nordtrøndere som har deltatt i forsøket. Forskerne ble selv overasket da de så at de som hadde scoret best på humorskalaen, bare hadde halvparten så stor dødelighet som de som scoret lavt på humorskalaen. Forsøket foregikk over en syvårsperiode. De fant også ut at hos de over 70 ville effekten etterhvert dabbe av. Da begynte gener og alder å spille en viktigere rolle. Likevel mener forskerne at latter har en positiv virkning også for de over 70 år. Hverdagene er mye kjekkere med litt humor-uansett alder.

Når latter deles, blir humøret bedre. Det er ikke alltid vi føler for å le, men her er noen tips til ting som kan få deg i godt humør. Se en komedie, et tv-program, les en morsom bok eller tegneserie. Kanskje passer det bedre å gjøre noe koselig med venner, som for eksempel å ha jentekveld, bowle, synge karaoke, se et standup show, ha spillekveld, eller prøve noe helt nytt i treningsstudioet som for eksempel latter yoga, Zumba, eller Latin Jam. Ved å gjøre slike ting oppstår det ofte komiske øyeblikk, som vi i ettertid ikke kan la være å le av.

Det beste av alt er at latter er gratis, morsomt og lett å bruke!

Delt latter bringer oss sammen og vi blir gladere. Da er det kanskje bra at lyden av en trillende latter er langt mer smittsom enn hoste, nys og snufsing.

Kilder:

http://www.dbtv.no/?vid=2106484208001

http://www.helpguide.org/life/humor_laughter_health.htm

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10001005

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: