Økologi foran økonomi!

Vi AUFere er veldig glad i å se tilbake på gamle valgplakater fra Arbeiderpartiet. Flotte plakater med valgløfter vi er stolte over at AP har gjennomført med glans. I valget 1993 hadde Arbeiderpartiet en plakat hvor det sto: ” I miljøsakene er det ikke våre politiske motstandere som stiller de tøffeste kravene til Arbeiderpartiet. ” Og nei, det er ikke Høyre og FrP som prøver å snu dere i saken om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, det er oss unge.

Alle miljøfaglige etater mener at det er en dårlig idé å åpne for oljeboring i i Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvis Norge åpner for oljeboring i disse feltene, må fattige land holde igjen for at vi skal nå togradersmålet. Klarer vi ikke å nå dette målet, vil det skje dramatiske klimaendringer. Vi vil få mye mer ekstremvær, kaldere vintre, varmere somre, mer storm, lenger tørke, og dårligere vann. Å drive god klimapolitikk er og å drive med solidarisk politikk. I dag er ca. 40 millioner mennesker på flukt fra krig, mens hele 70 millioner er på flukt pga. klimaendringer. 2/3 av verdens fossile brennstoffer må bli liggende for at vi skal nå togradersmålet. Den globale klimakrisen krever at det settes grenser for norsk oljeindustri!

90% av de opprinnelige fiskeressursene i verden er borte, men Lofoten er fortsatt en bauta i verdenssammenheng. Det er en svært viktig gyteplass for en rekke fiskearter, og er også verdens siste robuste torskebestand. Åpner vi for oljeboring i disse feltene, går vi inn for en klima- og matvare krise. Denne kampen handler om vår trygghet! Området har og en smal sokkel, noe som gjør at vi må bore nært land. Hvis det skjer en ulykke er det stor sjanse for alvorlige og langvarige konsekvenser.

Oljevirksomhet har vært veldig viktig for Norge, men det er på tide vi roer ned tempoet litt. Å roe ned oljevirksomheten er ikke det samme som å si fullstendig stopp, men det er på tide at vi heller begynner å utvikle andre næringer som vi kan bruke lenge etter oljealderen. Vi nordmenn stoler på at oljen vil vare i mange år fremover, mens resten av verden tenker fremover å satser på fornybar energi.

Det er en tut og kjør-politikk i oljebransjen nå, hvor det handler om å åpne mest mulig hele tiden. Dette er ikke bra for miljøet! Det er heller ikke bra for norsk økonomi at næringslivet vårt blir så bundet opp til olje. Arbeidskraft og forskningsinnsatsen må vris over på fornybare energikilder, som er energikilder Norge kan leve av på sikt. Vi har allerede åpnet mange felt som vi kan restutvinne, noe som er smartere og mer økonomisk forsvarlig.

Mange sier konsekvensutredning ikke er det samme som en åpning, men hver gang vi har hatt en konsekvensutredning på norsk sokkel tidligere, har det ført til at vi har åpnet for olje. Konsekvensutredning er siste steg mot åpning, et steg i helt feil retning! Vi vet allerede fra miljørapporter at det er for risikabelt å bore etter olje i de sårbare områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja slik teknologien er i dag.

Nå er det på tide at dere i Arbeiderpartiet kikker tilbake på plakatene fra 1993 og lytter til oss unge. Det er tross alt vår og de neste generasjonene dette vil gå ut over. Vi unge vil be dere stemme i mot forslaget om en konsekvensutredning av oljeboring i nord. Husk: Jorden vi lever på i dag er lånt av kommende generasjoner!

Reine i Lofoten.JPG (fullscreen)

Bildelink: http://naturvernforbundet.no/lofoten-vesteraalen-og-senja/oljefritt-lofoten-vesteraalen-og-senja-er-viktigere-enn-noensinne-article28102-1467.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: