Bedre å spise inne på toalettet?

I Januar utførte ”Tv2 hjelper deg” en hygieneundersøkelse på fem forskjellige McDonald’s restauranter i Oslo. Hygienemålingene ble tatt med utgangspunkt i det Teknologiske instituttets anbefalinger, resultatene viste seg å være ekstreme.

 Bilde

Det er dessverre ikke noe nytt og ukjent at renholdet på McDonalds ikke følger opp til anbefalingene. Tallene som har blitt offentliggjort kom allikevel som en uhyggelig overraskelse .

 

Restauranten på Grønland i Oslo er selve skrekk eksemplaret i undersøkelsen, her var målingene sjokkerende dårlige. Spisebordene som ikke burde overskride en ATP-måling på 500, hadde tall så høye som  omtrent 52 000 – 70 000. Dette er langt over grensen til hva som er anbefalt. Lena Furuberg, renholdsekspert i Teknologisk Institutt, tror at de høye tallene skyldes at det er en og samme klut som brukes til å vaske alle bordene. På den måten vil ikke bordene bli rene, skitten vil bare bli fordelt og smurt ut.

 

Det er nok ikke uten grunn at jeg som barn ble bedt om å la pomfritesen bli liggende på bordet etter at jeg hadde mistet den. Undersøkelsen blir nemlig konkludert med at en heller burde spise burgeren sin inne på kundetoalettet. Utrolig nok var spisebordene som ble testet skitnere enn selve doskåla!

 

McDonald’s scorer oppsiktsvekkende dårlig på hygienetesten. Allikevel synes jeg at undersøkelsen kunne ha blitt gjort på en bedre måte. Testene ble utført på 5 restauranter i Oslo, hvor det sannsynligvis er ett høyere kundeantall enn andre steder i landet. Hygienesjekken burde derfor ha foregått på både store og små vilkårlige restauranter i hele landet for å få et mer helhetlig resultat. 

 

Hos de større restaurantene det det ofte er veldig mye å gjøre, vil hygienen ofte være dårligere enn hos de mindre. Det er kanskje litt logisk ettersom det nesten blir forventet at maten skal være klar før den er bestilt. Da er det litt forståelig at renholdet ikke er på topp til alle tider.  Men de ekstreme mengdene med bakterier som denne testen har avslørt, er langt over grensa til hva som kan bli godtatt. Når målingene er så ufattelig høye, da er det stor sannsynlighet for at det kan oppstå farlige bakterier som kan gjøre deg syk.

 Bilde

Ved konfrontasjon av ”Tv2 hjelper deg” sier McDonald’s seg enige i at målingene virker alt for høye og  de synes at det er skuffende at resultatene ligger på et så dårlig nivå.

 

Det er ingen tvil om at noe må endres. Rutinene for rengjøring hos restaurantene kan umulig ha blitt fulgt ordentlig. I etter tid av undersøkelsen tar McDonald i bruk en ny renholdsplan for å forbedre situasjonen.

 

Reportasjen fra Tv2 har ført til omstridte diskusjoner. Undersøkelsen har bidratt til å sette kjeden i et dårlig lys, men når sant skal sies så er det absolutt noe som må gjøres.  Som fast food sjapper flest, er ikke hygienen på topp. Men om en hadde undersøkt mengden med bakterier på de som står i køen, så ville en nok fått en uhyggelig overraskelse da også. Og med tanke på at de aller fleste spiser maten med hendene uten å ha vasket dem først,  så er det ingen tvil om at en også har et eget ansvar.

 

Selv om folket nå er klar over hvor ekstrem hygienesituasjonen er på enkelte resultater, så vil jeg ikke tro at McDonald’s kommer til tape kunder på grunn av undersøkelsen.  Maten de serverer er hurtig og enkelt til en grei pris og er derfor ofte et alternativ om en er i nærheten. Allikevel er det en del som må gjøres for å forbedre forholdene og omdømmet. Undersøkelsen har forhåpentligvis bidratt til at disse forholdene og hygienen vil bli betraktelig bedre i ettertid.

 

 Vi kan ikke annet en å håpe på at ting vil bedre seg og holde seg slik. På de restaurantene som er testet er det rett og slett et uakseptabelt miljø både for kunder og ansatte. Det hadde ikke skadet om det hadde fulgt med en våtserviett eller antibac til maten ettersom den stort sett blir spist med hendene.  Blant annet bordene er også nødt til å bli vasket grundig, og med filler som faktisk er rene.

 

Kilder:

http://www.tv2.no/underholdning/hjelperdeg/hygienesjokk-mcdonaldsbord-mer-moekkete-enn-deres-eget-kundetoalett-3982605.html

http://www.vg.no/mat-og-drikke/artikkel.php?artid=10107151

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: