Kvinnene tar styring i Delhi

På verdensbasis er taxi-yrket dominert av menn. Men i India har de et eget lite taxi-selskap der både fører og passasjerer er kvinner.

Kvinnenes trygghet er for øyeblikket et utrolig stort tema i India. Derfor har også etterspørselen etter taxier kjørt av kvinner blitt betraktelig større. Dette skyldes voldtektene og overgrepene som har rystet flere kvinner i India, og resten av verdenen.

Shanti Shama er en av kvinnene i Delhi som jobber i taxi-selskapet Cabs for Women by Women. Hun forteller at hun føler seg stolt av jobben, og at jobben deres går ut på å beskytte kvinnene i Delhi. Shama er en av de 8 som jobber i taxiselskapet. Men de 8 damene har ikke en lett oppgave.

De fleste kvinnene i Delhi sier de opplever trakassering regelmessig, og livet til de 8 kvinnelige taxisjåførene er heller ikke lett. En av Shamas kolleger ble angrepet av en mannlig taxisjåfør mens hun fylte bensin. En annen av kollegaene hennes ble overfalt av et velstående par fordi hun ikke ville rygge for å gjøre plass til parets bil.

Før kvinnene begynte som taxisjåfører var det flere av dem som ikke hadde sett en bil før. Men de fikk flere måneder med trening. De lærte blant annet om trafikkreglene, hvordan bilen fungerer, førstehjelp og selv forsvar.

De fleste av de kvinnelige taxisjåførene kommer fra familier der de ikke har blitt verdsatt. Men etter at de har fått seg jobb som taxisjåfør opplever de mer respekt fra omverdenen.

En ting er sikkert, og det er at de kvinnelige taxisjåførene er med og bidrar til at folket i India nå begynner å få et litt mer avslappet syn når det gjelder kjønnsrollene i det indiske samfunnet. –for også kvinner India kan kjøre bil.

Taxi-kvinne

Kilde:

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-21380262

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: