Filmanmeldelse: ”Adams æbler”

 Image

Adam under epletreet han må passe på. Han skal av disse eplene lage ei kake.

 

Originaltittel: ”Adams æbler”

Regissør: Anders Thomas Jensen

Produsent: Mie Andreasen og Tivi Magnusson

Utgitt: 15. April 2005

Språk: Dansk

Spilletid: 94 minutter

Sjanger: Svart komedie og drama

 

 

Filmen ”Adams æbler” handler om Adam (Ulrich Thomsen) som kommer inn i en merkelig verden hvor ingen elementer fra virkeligheten er lov. Adam blir sendt til Ivans lille, verdensfjerne kollektiv etter at han har blitt dømt til 12 ukers samfunnstjeneste. I Ivans (Mads Mikkelsen) kollektiv er det hverken plass til tullinger eller ulykker. Alle blir tatt i mot med åpne armer av presten Ivan, til og med nynazisten Adam.  De som allerede bor hos Ivan er alkoholikeren Gunnar (Nicolas Bro), gravide Sarah (Paprika Steen) og Khalid (Ali Kazim). Det ser ut som om kirken de bor i er plassert langt ut i ingen mannsland. Ivan ignorerer virkeligheten og ser bare det positive. Dette fører til at en del avsløringer kommer frem, og det oppstår uro i paradiset.

Tema i filmen kan for eksempel være religion. Dette er fordi gjennom hele filmen er det tilknyttinger til Jobs bok som er en del av bibelen. Handlingen foregår i ei kirke med en prest som ei sentral rolle.

Hovedpersonene i filmen er Adam og Ivan, men andre sentrale roller er Gunnar, Khalid, Sarah og legen Kolberg. Ivan er en prest som tar i mot samfunnet sine tapere. Kirka til Ivan ligner et hjem for prøveløslating. Selv om Ivan tror på Gud går det meste og de fleste til helvete. Adam er en nynazist og en lite arbeidsvillig person når han kommer til Ivan. Han får ei oppgave om å lage ei eplekake av eplene som henger i treet utenfor kirken. Dette skal være en slags terapi for han, og han må passe treet og sørge for at det bærer frukt. Adam er en dynamisk person, og er annerledes i slutten av filmen enn hvordan han var i begynnelsen. Ivan er litt annerledes i midten av filmen, men i slutten er han slik han var i begynnelsen igjen.

Det er blitt brukt en del symbol i filmen. Det var blant anna mange tilknyttinger til religion i filmen. Adam er et bibelsk navn og tittelen: ”Adams æbler” er òg bibelsk. Gjennom hele filmen kommer tilknyttinger til Jobs bok. Ivans liv kan bli sammenlignet med livet til Job. Både Ivan og Job opplevde en del lidinger.

Jeg mener filmen var helt ok, men det er ikke en type film som jeg selv hadde valgt. Innholdet og budskapet med filmen er troverdig nok, men underholdende kan jeg ikke finne det. For meg ble dette kjedelig. Sammenlikning og paralleller til bibelen ble mye brukt, noe som krever kjennskap til bibelhistorien.

Kilder:

http://cinerama.no/produkt/96653469/adams-ebler

http://www.filmguiden.no/nyhet.asp?id=3929

Bildekilde:

 http://bergenbibliotek.no/kalender/kino-adams-epler/image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: