Reduserer nettavisene bruken av de tradisjonelle papiravisene?

I følge Wikipedia er en nyhet en informasjon om en aktuell hendelse. Denne informasjonen formidles til mennesker på ulike måter, blant annet gjennom aviser. Det første du tenker på når vi sier avis er nok den tradisjonelle papiravisen du får kjøpt i butikken eller av en dørselger, men de siste femten årene har nettavisene vokst betydelig. Derfor er vår problemstilling: Reduserer nettavisene bruken av de tradisjonelle papiravisene?

Image

Vi starter med å ta for oss nettavisene. Siden det er gratis å lese aviser på nettet, er journalismen veldig enkel. Derfor kan det være at noen artikler på de ulike nettavisene har lav kvalitet når det gjelder både innhold og skrivemåte. Forrige uke da vi var innom en nettavis oppdaget vi dette. Vi leste en artikkel som vi fant, og vi oppdaget mange skrivefeil, tegnsettingsfeil og upassende underoverskrifter. En annen ting som kan være veldig irriterende med dagens nettaviser er all reklamen på nettsiden. Her er et eksempel:

Image

Dette er bilde av en helt vanlig forside på nettavisen VG. Som vi ser er den full av reklame. Reklame for mat, TV-program, reise, butikker og banker er å finne på siden.

 

Selvfølgelig er det mange positive sider med nettavisene også. En ting som er veldig positivt er at de er veldig raske med ferske nyheter. En annen ting som er positivt er at det er gratis å lese nettavisene, og det kan være veldig ideelt for mennesker med lite penger, for eksempel studenter. Flere positive ting med nettavisene er at vi kan kommentere artiklene med en gang vi leser dem, journalistene kan oppdatere artiklene etter hvert som de aktuelle hendelsene utvikler seg, de kan rette på eventuelle feilopplysninger eller skrivefeil, og det er ubegrenset med plass.

 Image

På disse bildene kan vi se en datamaskin, et nettbrett og en mobiltelefon som alle viser nyheter. I dag kan vi nemlig lese nyheter på mange forskjellige duppeditter. Det kan være positivt, fordi da kan vi mennesker følge med på hva som skjer i verden, nesten uansett hvor vi er!

Når vi snakker om tradisjonelle aviser mener vi papiravisene som selges i butikker og kiosker, og som gis ut regelmessig. Disse inneholder nyheter, reportasjer og artikler med mer. Verdens første papiravis hadde navnet ”Relation” og kom ut i 1605. Nedenfor kan du se et bilde av forsiden av en utgave av ”Relation” (1609):

 Image

Vi ser at denne papiravisen er litt forskjellig fra de vi leser. Likevel er papiret og den spesielle skriften i overskriften lignende de vi har i våre aviser i dag.

Undersøkelser viser oss at bruken av papiraviser går ned. Rundt 85000 nordmenn stoppet å kjøpe papiraviser i 2011, og en norsk sjefsredaktør mener at dette skjer hvert år. Folk flest foretrekker tydeligvis å lese nyhetene på nettet i stedet for på papir, hvorfor er det blitt slik?

En viktig grunn til at nettavisene overgår papiravisene kan være at papiravisene koster penger, det gjør ikke nettavisene. En annen grunn kan være at du ikke får de aller ferskeste nyhetene ved å kun lese papiravisene. Det er fordi det vanligvis utgis kun en utgave til dagen, og hvis noe skjer om ettermiddagen må man vente helt til neste morgen for å lese nyheten. På grunn av dette er det nok mange som velger Internett for å lese de ferskeste nyhetene.

På en annen side har ikke papiravisene like mye reklame som nettavisene, og artiklene er lengre, de har bedre språk og tegnsetting enn de fleste artiklene på nett, og de er ofte godt gjennomført. Kanskje de er verdt pengene?

En grunn til at folk fortsatt leser papiraviser kan være gammel vane. Kanskje de synes det er best å holde i noe når de leser, men i dag har vi stort utvalg av såkalte nettbrett som man kan ha Internett på, og derfor kan man lese nettaviser samtidig som man holder i noe. Er det virkelig nødvendig med papiraviser da?

Statistisk sentralbyrå (SSB) gjorde en undersøkelse som gikk ut på å registrere bruken av nettaviser og papiraviser i landet vårt fra 2001-2010. Resultatet viste at bruken av papiraviser sank innenfor alle aldersgruppene som var med, mest i de yngste aldersgruppene. Bruken av nettaviser økte i alle aldersgruppene, men også her var økningen størst i de yngste aldersgruppene. En grunn til at det er slik kan være at befolkningsveksten i Norge er stor, og de ”nye” generasjonene tar i bruk den nyeste teknologien. På grunn av dette er papiravisenes fremtid usikker.

Nå har vi sett på både negative og positive sider med de to typene aviser vi har, og nå kan vi gå tilbake til spørsmålet vi åpnet med: Reduserer nettavisene bruken av de tradisjonelle papiravisene?

Svaret er ja. Etter at nettavisene kom, har antall mennesker som leser papiraviser sunket. Om papiravisene vil være helt borte om noen år eller ikke, er usikkert. Det spørsmålet har ikke noe eksakt svar, men hva vil skje om den forsvinner?

Mange mennesker vil miste jobben sin, for eksempel grafiske trykkere og mange journalister, og de som ikke har råd til datamaskin eller som ikke vet hvordan de skal bruke den, kan ikke lese nyhetene.

Vi tror at papiravisene vil være helt borte om tjue år, og det er på grunn av nettavisene. I mange artikler vi har lest har vi sett at det finnes mange som er enige med oss.

Kilder:

–       http://vattkimd.blogspot.com/2011/02/nettavis-vs-papiravis.html

–       http://no.wikipedia.org/wiki/Avis

–       http://no.wikipedia.org/wiki/Nettavis

–       http://no.wikipedia.org/wiki/Nyheter

–       http://meninger-om-media.blogspot.com/2009/11/nettavis-vs-papiravis-som-mitt-frste.html

–       http://blogg.abrenna.com/nettavisene-skj%C3%B8nner-ikke-merkevarebygging/

–       http://medienorge.uib.no/?cat=statistikk&medium=avis&queryID=360

–       http://stavrum.nettavisen.no/?p=4526

–       http://www.aftenposten.no/meninger/kommentatorer/bjorkeng/Starten-pa-slutten-6602411.html#.T0zeDHKP1eT

Bildekilder:

Bilde 1:

Bilde 2: VG-forside (VG.no)

Bilde 3: http://haeavis.no/

Bilde 4: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Relation_Aller_Fuernemmen_und_gedenckwuerdigen_Historien_%281609%29.jpg

HELENE og IDA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: