En hare som legger egg?

spretten_550x550Påsken nærmer seg med stormskritt, og over hele landet gleder man seg til fine feriedager på hytter på både land og fjell. Voksne gleder seg til rolige dager i hytteveggen, krim og god mat mens barn ikke kan vente på å lete etter påske egg, og spise påskegodt i alle fasonger. Her i Norge blir påskeharen mer og mer populær. Men hvor kommer tradisjonen om en hare som legger egg fra?

 Påskeharen er et gammelt symbol, den er symbol for den keltiske gudinnen Astarte. Haren var i gamle dager også et symbol for fruktbarhet. Påskeharen som kommer med egg av marsipan og sjokolade blir i dag ivrig markedsført av sjokoladeprodusenter over hele verden.

Tyskerne bragte med seg påskeharen til USA, og den har etter hvert forvandlet seg til en kanin. I Amerika er det påskekaninen som gjelder, den heter «The Easter Bunny» og er ganske moderne og kommersiell.

Det er ingen god forklaring på hvorfor vi har påskeharen, men det finnes historier på hvorfor den deler ut egg. En historie går slik:

Det var en gang for lenge siden at det levde en liten fugl som het Lepus, det var en nokså lykkelig fugl, men ikke helt. For i den samme skogen var det en jeger, den fryktelige Orion, og han hadde sverget at han skulle utrydde alle verdens dyrearter. Særlig var han skummel for fugler. Lille Lepus gikk til vårens gudinne, Ostera (som også er den gudinnen som har gitt påsken det engelske navnet Easter). Lepus bad om å få slippe å være fugl. Det slapp hun, og ble gjort om til en hare.

Dette var Lepus fornøyd med, hun løp rundt på harevis og gjorde hareting, men hun savnet det å legge egg. Igjen gikk Lepus til vårens gudinne. Nok en gang ble hun bønnhørt; en gang i året, om våren, nærmere bestemt i påsken skulle hun få legge egg. Det hører også med til historien at haren Lepus, påskeharen, til slutt fikk overlistet den grusomme Orion.

Nå som hun var blitt hare, sprang hun i veien for ham og forvirret hundene hans og gjorde jakten vanskelig for Orion. Til slutt allierte hun seg med en skorpion. Orion fryktet skorpionen, og sluttet å jakte i skogen.

Nå er det ikke slik at alle har den samme tradisjonen med pyntede egg og sjokoladeegg, men tradisjonen blir mer og mer populær. Likevel står fremdeles den nordiske tradisjonen med små gule og lodne påskekyllinger sterkest i de fleste norske hjem. Men her i Norge blir påskeharen mer og mer populær.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: